Šta se zapravo desilo

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić preneo je nedavno da je ostao "zatečen" na sastanku sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD Herbertom Raymond McMasterom. Kako je rekao, tada mu je čovjek koji je sedeo pored američkog zvaničnika prišao, predstavio se i rekao da je - sa Kosova.

Riječ je o Ylliju Bajraktariju, koji je sada desna ruka McMastera i njegov čovjek od povjerenja.

Mediji, međutim, otkrivaju da postoji još jedan Bajraktari, Ylber, na ne manje važnoj poziciji u vašingtonskoj administraciji - direktora Savjeta za nacionalnu bezbjednost za politiku odbrane.

Braća Bajraktari, Albanci, porijeklom iz Prištine, radili su i u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, a i sada imaju značajne uloge u Vašingtonu.

Oni su svojevremeno emigrirali u SAD kao 20-godišnjaci i u početku su im prijatelji i poznanici pomogli da nađu poslove i apliciraju za američke univerzitete, piše portal "Medijum".

S vremenom, postali su američki državljani i dobili priliku za ozbiljniji angažman.

Tako Ylli (lijevo) i Ylber (desno) Bajraktari danas svakodnevno informišu svoje šefove o spoljnopolitičkim pitanjima i akcijama povezivanja odjeljenja Bijele kuće, obavještajne zajednice i drugih institucija.



"Oni su se opredjelili da pomognu oblikovanju uloge Amerike u svijetu kroz odbrambenu i spoljnu politiku, nikad nisam čuo za priču o dvojici braće koji igraju tako važnu ulogu iza scene u Pentagonu", rekao je 2016. godine Karl Vug, nekadašnji savjetnik ministra odbrane, zadužen za strateške komunikacije, a sada zaposlen u Nacionalnom savjetu za bezbjednost.

Yllija Bajraktarija zvaničnici Bijele kuće opisuju kao "čuvara kapije" savjetnika za nacionalnu bezbjednost, jer ima uvid i odobrava sve zahtjeve i podatke koji McMasteru stižu.

S druge strane, Ylber je visoko pozicionirani direktor Savjeta za nacionalnu bezbjednost za politiku odbrane.

Braća Bajraktari se pominju i u domaćoj javnosti.

O njima je pisao portal "Republika", koji ih laskavo naziva "glavnim krojačima međunarodne i bezbjednosne politike SAD", otkad ih je na čelne pozicije pri Ministarstvu odbrane Amerike doveo savjetnik za nacionalnu bezbjednost Herbert Raymond McMaster.

Taj portal navodi da su se braća „vinula u zvijezde“ u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Obame, a da sada, zahvaljujući savjetniku za nacionalnu bezbjednost, određuju navodno najvažnija pitanja politike Donalda Trumpa, uključujući i ona vezana za Balkan.

Kako se navodi, njihov jak uticaj može da se odrazi na dešavanja u Srbiji, a svakako se "odrazio" na šefa srpske diplomatije, koji je imao priliku da se susretne sa njima tokom posjete Vašingtonu, odnosno tokom susreta sa McMasterom.

"Uz dužno poštovanje, ali kada sam video da pored njega sedi njegov šef kabineta Bajraktari, koji mi je prišao i rekao da je sa Kosova, sve mi je bilo jasno", rekao je nedavno Dačić.

Prilikom nedavne posjete potpredsednika SAD Micea Penca balkanskim državama, pratila su ga braća Bajraktari, koje je Pence na poseban način predstavljao, posebno predsjedniku Hashimu Thaçiju, naglasivši da je srećan što ima priliku da obavesti lidere Kosova da u Bijeloj kući sjede dva čovjeka porijeklom s tog područja.

Portal „Medijum“ piše da je mlađi brat Ylber diplomirao na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Davidom Petreusom, a u Iranu sa Bijelom kućom i Ministarstvom odbrane, dok je stariji Ylli završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom.

Postali su državljani SAD 2004. godine, a već 2007. su postali javni službenici.