Terorizam je svjetski neprijatelj broj jedan

Najveći bezbjednosni rizik Srbije - neriješen status južne pokrajine i njena jednostrano proglašena nezavisnost (govori o Kosovu i proglašenju nezavisnosti), upozorava načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković

General Diković najavljuje da će biti formirane posebne jedinice specijalaca za krizne situacije, piše B92, prenosi portal "Indeksonline".

"Terorizam je svjetski neprijatelj broj jedan, koji podjednako prijeti i nama. Formiraćemo zato opremljene, obučene i efikasne oružane snage, koje će biti snažan faktor odvraćanja u svim bezbjednosnim izazovima", rekao je Diković u intervjuu za "Večernje novosti".

On je naglasio da je Vojska Srbije potpuno spremna da zaštiti svoje građane od svih prijetnji i opasnosti unutar Srbije ali i na Kosovu.

Na pitanje šta podrazumijeva bolja organizacija snaga za brzo reagovanje, Diković podsjeća da je nekada postojao korpus specijalnih jedinica, koji je rasformiran 1999. godine poslije rata na Kosovu.

"Za rješavanje svih bezbjednosnih izazova danas su nam preko potrebne snage koje mogu da za rekordno kratko vrijeme riješe problem i spriječe njegovo širenje", rekao je Diković.

Na Balkanu postoji veliki rizik od izazivanja sukoba, upozorio je on, te je naveo da je važno da Srbija raspolaže jedinicama koje mogu da efikasno reaguju u kriznim situacijama.

"Napravićemo zato veću formaciju ovih snaga. Biće najbolje opremljene i podržane helikopterskim jedinicama. To je i razlog za nabavku helikoptera, koje ćemo naoružati i opremiti za borbena dejstva", rekao je Diković.

Istovremeno je izrazio želju da će Srbija nabaviti PVO sisteme, "ali samo prema potrebama". Plan je, dodao je, da se uz sistem "Neva" i modernizaciju raketa "kub" nabavi i neki od modernijih raketnih sistema.

"Naš cilj je da uvijek budemo spremni da zaštitmo vazdušni prostor Srbije u miru, ali i da se osposobimo za nanošenje udarca potencijalnom agresoru", rekao je Diković.

On je naglasio da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću stalo do toga da Srbija ima odlično opremljenu i obučenu vojsku spremnu da odgovori na svaki pokušaj ugrožavana bezbjednosti građana.