Svjetski mediji kritikuju Plenkovića

Britanski Guardian analizirajući presudu ratnom zločincu Slobodanu Praljaku ocijenio je da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković prvi evropski premijer koji je podržao ratnog zločinca.

Guardian navodi da je Praljak, redatelj koji je postao ključni vođa bh. Hrvata u ranim devedesetima, osuđen u Haškom tribunalu za zločine koji uključuju bombardiranje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, ali da je hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio ovu presudu "dubokom moralnom nepravdom". 
Kako piše britanski mediji, ovo je prva izjava nekog čelnika vlade države iz Evropske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.
Hrvatski portal Index.hr navodi da ne propituje samo Guardian reakcije hrvatskih dužnosnika povodom Praljkovog samoubojstva. Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom "Hrvatska desnica profitirala je od samoubojstva ratnog zločinca Praljka", u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspješno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki. 
Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. 
Der Standard konstatuje da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego svetac. Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija prihvatiti presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haaga poštovala. Praljkovo "stiliziranje u žrtvu" u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Der Standard.
Također, poznati njemački tjednik Der Spiegel na svojem portalu, inače jednom od najposjećenijih u Njemačkoj, objavio je veliki članak u kojem se zgraža nad činjenicom da “Hrvatska tuguje zbog jednog ratnog zločinca”.