Direktor Foruma za etničke odnose

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda i poznavalac prilika na Balkanu, Dušan Janjić u izjavi za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da bi imenovanje specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan trebalo da garantuje uspjeh pregovora Srbije i Kosova. Janjić ističe da se očekuje aktivnija političko-bezbjednosna uloga Vašingtona u Jugoističnoj Evropi.

Izvesna je veća uloga SAD i NATO-a na prostoru Zapadnog Balkana, izjavio je direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda i poznavalac prilika na Balkanu, Dušan Janjić. Prema njegovim riječima, prostor Zapadnog Balkana sve češće posjećuju američki zvaničnici što govori o tome da će uskoro biti razjašnjeno pitanje specijalnog predstavnika.

"Ne pamti se od početka devedesetih da je ovoliki broj američkih kongresmena posjetio Evropu, Balkan, pa i Srbiju i Kosovo. Dakle, kongresmeni su se aktivirali i sve nam to kaže da se u Americi svi slažu, da sada treba dati prijedloge i da ćemo mi vrlo brzo, za možda jedno mjesec ili dva, imati konstituisanu jasnu politiku novog predsjednika i nove administracije", kaže Janjić.

Reagujući na stav srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbija neće prihvatiti mijenjanje formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanje SAD-a u taj proces, Janjić kaže da je protivljenje rukovodstva u Srbiji da Vašington imenuje specijalnog izaslanika za Balkan stara politika Beograda, koja datira još iz vremena Miloševića, ali i Tadića. Ipak, ističe on, sve je izvesnije da će uskoro biti imenovan specijalni predstavnik SAD-a.

"Ideja da predsjednik SAD imenuje specijalnog izaslanika za Balkan, za Jugoistočnu Evropu je stara ideja. U doba Clintona i zatim Obame ta ideja nije realizovana jer je naišla na otpor zemalja, među kojima je bila i Srbija, a to više nije bitno... Ako Trump odluči, ili ako odluči na prijedlog Kongresa da to bude State department, biće imenovan specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, a za sada se računa da je prirodno da on bude obavješten i da prati pregovore", smatra Janjić.

On kaže da bi veće vojno i političko prisustvo Sjedinjenih Država trebalo da garantuje uspjeh procesa dijaloga između Kosova i Srbije.

"Amerika će se aktivnije angažovati na Balkanu, jer je Evropa pokazala neke slabosti, a Amerika ne želi i ne može da se kocka sa onim za šta je slala svoju vojsku i ljude u ratove, sa nezavršenim poslom u Bosni i na Kosovu", kaže Janjić.

Kako on smatra, postoje i ozbiljna razmišljanja da se formira trojka koja će pratiti pregovore.

"Pored Mogherinijeve, taj drugi posmatrač bi bio iz Evrope, vjerovatno iz Njemačke, s obzirom da Njemačka ima veliki uticaj i na Srbiju i na Kosovo", dodaje on.

Ključna uloga SAD-a biće da osigura i približavanje Srbije NATO-u, ističe Janjić, komentarišući nedavni izvještaj Atlantskog savjeta o novoj američkoj strategiji za Balkan, u kojoj je predloženo stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi.

"Amerika ne smije da se poigrava sa sudbinom NATO-a. Dakle, glavna poruka Atlantskog savjeta je da možete u Evropsku uniju, ali ne možete da ne uđete u NATO. E zato je nervoza u Srbiji, a ne zato što će doći stotinak američkih vojnika", smatra Janjić.

Na ovaj način, smatra direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država na Zapadnom Balkanu treba da garantuje političke i bezbjednosne procese.

"Početkom ovog vijeka Amerika je imala 350 hiljada vojnika u Evropi, a sada ima samo 35 hiljada. Jasno je da će taj uticaj biti manji u smislu ratne mašinerije, ali više jedno vojno-političko prisustvo koje treba da kanališe političke i bezbjednosne procese na Zapadnom Balkanu", rekao je Janjić.

Anamari Repić, RTK