Nakon što su Bugari prema zakonu priznati kao manjina, zajednica u Albaniji zahtijeva pravo na obrazovanje. Rasprostranjeni u devet sela na području Kukesa, Goranci kažu da sada očekuju da će njihova djeca učiti bugarski, pored albanskog jezika. Novi Zakon o nacionalnim manjinama u Albaniji je usvojen u oktobru i zvanično priznaje devet manjinskih zajednica.

"Tražimo obrazovni sistem na bugarskom jeziku. Mi jezik znamo, ne 100 posto, ali pisanje i čitanje su osnova", kažu oni, prenosi portal "Koha Ditore".

Bugarski pasoš, iako jedne od najsiromašnijih zemalja u Evropskoj uniji, postao je izvor nade za stanovnike jedne od najsiromašnijih područja u Albaniji, ali također osuđuju zloupotrebe.

"Mnogi imaju pasoše, ali je puno ljudi i odbijeno, jer postoje neki slučajevi korupcije. Naši pasoši su otišli do Vlore", kažu.

Ako moraju da biraju između Albanije i Bugarske, Goranci kažu da će biti dobri jaganjci koji će sisati dvije majke.

"Janje bolje da sisa dvije majke nego jednu. Ješćemo i tamo i ovdje", kažu.

Priznavanje Bugara kao manjine pozdravio je bugarski predsjednik, dok je potpredsjednica Ilijana Jotova posjetila Albaniju obećavajući nastavak svesrdne podrške zajednici.

Pohod na Goru: Bugarska potpredsjednica Iliana Jotova posjetila Goru



Naime, portal "RadioGora" je pisao da je 15. novembra 2017. godine, bugarska potpredsjednica Iliana Jotova posjetila gorska naselja Šištavec i Orgostu. Posjeta je usljedila nakon što je Republika Albanija nedavno priznala Bugare kao nacionalnu manjinu.

"Veoma sam sretna što slušam bugarski dijalekat koji se danas govori, i gledam mlade ljude koji imaju svoj jezik, svoju kulturu i nošnju. Nastojaćemo da vam omogućimo da bugarski učite i u školama", kazala je tada u svom govoru potpredsjednica Jotova.

Prema rezultatima popisa u kosovskom i albanskom dijelu Gore živi nekoliko desetina Bugara. Gotovo svi su se izjasnili kao Bugari kako bi lakše dobili bugarske pasoše, odnosno ostvarili pravo na besplatno školovanje u Bugarskoj. Prema nezvaničnim podacima bugarske pasoše posjeduje oko 100-tinjak mještana Gore.

Prije nekoliko sedmica, bugarska televizija “BTV” objavila je jednu video reportažu snimljenu u Gori u kojoj su svi mještani Gore prikazani kao Bugari. Sagovornici su mještani i predstavnici bugarskih udruženja koja djeluju u Gori. Rasmin Hamza iz Krsteca, predsjednik udruženja “Ujedinjeni Bugari Kosova” kazao je da je prvi cilj njihovog udruženja da se prizna Bugarska nacionalna manjina na Kosovu, kao i da nastoje da otvore škole na bugasrkom jeziku u Gori.