EU je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine

Svaka promjena formata u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i angažovanje SAD, mora da bude podržana i od srpskih zvaničnika, kažu u Briselu.

"EU je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Na dvema stranama je da se dogovore o sadržaju, formatu, brzini i agendi", izjavila je za Tanjug portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančič je ponovila da EU i SAD "blisko sarađuju" kada je riječ o Zapadnom Balkanu, što podrazumijeva i proces dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta EU "dio redovne komunikacije između Brisela i Vašingtona".

Na pitanje Tanjuga da li se u komunikaciji Brisela i Vašingtona pominjalo veće učešće Amerike, pa i angažman nekadašnje državne sekretarke Condoleezze Rice, kako u regionu, tako i u samom dijalogu Beograda i Prištine, izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije Federice Mogherini kažu da su o "angažmanu Condoleezza Rice čuli samo iz srpskih medija".

"Za nas je situacija jasna. Mi smo posrednici u dijalogu, a dijalog je između Beograda i Prištine, koji zajedno odlučuju kako će se dijalog voditi", kažu diplomatski izvori u Briselu.

U EU naglašavaju da ono o čemu se razgovara jeste nova faza dijaloga Beograda i Prištine.

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančič kaže da se od predsjednika i Beograda i Prištine očekuje da u narednim nedjeljama i mjesecima nastave sa konstruktivnim zalaganjem, kakvo je pokazano tokom prethodnih sastanaka u okviru dijaloga.

"Radimo na novoj fazi dijaloga. U kontaktu smo sa SAD i sa naše strane se ništa ne menja", zaključuju diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.