Dolazi veliki snijeg i sibirsko hladno vrijeme

Popularna meteo stranica “Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna” objavila je danas prognozu u kojoj se najavljuje skori dolazak “prave zime” u naše krajeve.

Evo šta, između ostalog, piše prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice:
“Očekuje se kako će sami kraj ovog i prvu polovinu 12. mjeseca obilježiti u velikom dijelu Evrope neprimjereno hladno vrijeme. Uz veliki dio kontinenta, i naša regija bi trebala imati negativna odstupanja temperatura.
Budući da se očekuje kako će taj period obilježiti povremene padavine, opcija snijega osim u gorju, otvorena je i u nizinama.
Ovo su najnoviji jutrošnji izlazi kratkoročnih i dugoročnih sedmičnih trendova prognoza.
Prati se stanje i svakako da su za ovako dugo prognostički period moguće određene korekcije u prognozama.
Prva epizoda pogoršanja stiže već za vikend, odnosno glavninom drugi dio vikenda, kada bi lokalno trebalo biti obilnih padavina, a od nedjelje će zahladnjeti”, prenosi “Doznajemo“…

Posebno upozorenje

U gorju bi trebalo biti snijega uz snježni pokrivač, a snijeg je u drugom dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak moguć i u nekim nizinama Bosne, Srbije i sjevera Crne Gore.
Drugo ozbiljnije pogoršanje stiže u drugoj polovini iduće sedmice, kada se očekuje kako će na Jadranu, Hercegovini, Crnoj Gori, na Kosovu i Makedoniji biti vrlo obilnih padavina, na što se treba posebno upozoriti.
Dakle zima stiže i vremenski na njen klimatološki početak i obilježiti će, kako se očekuje, prvu polovinu 12. mjeseca.