Velika akcija Policije Srbije

Milan Kojić, šef policijske ispostave u Kanjiži, uhapšen je zbog toga što je Albancima sa područja Kosova, u zamjenu za novac i vozilo, nelegalno pomagao da dobiju srpske pasoše i putuju u EU bez vize, saznaje "Blic".

Među 93 osobe uhapšene u velikoj akciji policije širom Srbije je i šest policijskih službenika. Među njima su i Milan Kojić, šef policijske ispostave u Kanjiži, i njegov kolega Živa Batančev, referent za putne isprave, koje je uhapsio Sektor unutrašnje kontrole. Više javno tužilaštvo u Subotici odredilo je pritvor do 48 sati i Albancima Abedinu Qunaju, lokalnom pekaru, i njegovom saučesniku Fadilu Pulaju. Kojić i Batančev su osumnjičeni za krivično djelo primanje mita, dok se Qunaj i Pulaj terete za krivično djelo davanja mita.

"Blic" saznaje da je četvorka pala jer je obezbjeđivala pasoše Albancima sa Kosova, kojima nije omogućeno da dobiju srpski pasoš ako nemaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije.

- Pekar Qunaj i Pulaj su pronalazili Albance sa Kosova i za nadoknadu od nekoliko hiljada eura obezbjeđivali im prebivalište tako što su ih prijavljivali na adrese u Kanjiži i okolnim mjestima. Onda bi obavjestili komandira policije, koji bi tog jednog dana kada su Albanci boravili na fiktivnoj adresi, poslao patrolu da provjere prebivalište. Patrola bi utvrdila da je sve u redu, a referent za putne isprave bi im izdao pasoše s kojima su mogli da putuju u Mađarsku i zemlje EU, što inače ne mogu bez vize ako su sa Kosova - saznaje "Blic".

Policija je saopštila da postoje osnovi sumnje da je Kojić od Qunaja i Pulaja zahtjevao i dobio vozilo kao naknadu za sređivanje terenske provjere za 15 osoba sa Kosova koje su podnele zahtjev za prijavu prebivališta u Kanjiži.

- Sumnja se i da je Batančev primio 1.350 eura i 15.000 dinara kako bi izvršio prijavu prebivališta i samom Pulaju i Qunaju - navode iz policije.

Inače, ovo je drugi načelnik policije u Kanjiži koji je u posljednje dvije godine bio uključen u nezakonite radnje. Prethodno je u maju 2015. ministar Nebojša Stefanović suspendovao tadašnjeg načelnika Titusa Rekeckog. On je suspendovan zbog neodgovornog postupanja u slučaju nasilja koje je prethodilo masakru u kom je Rade Šefer ubio šestoro članova porodice nakon vjenčanja sina.