Sa dodatnom stolicom u Ujedinjenim nacijama

Obje strane gube - Srbija nešto što samo formalno ima - KiM, ali i Kosovo nešto što samo formalno ima - sjever Kosova.

Prijedlog o realnoj uniji nezavisnih država Srbije i Kosova prvi je koji je u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu skrenuo pažnju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Prije mjesec dana u Srbiji je počeo dijalog o Kosovu, a krajni cilj je da se pronađe rješenje za Kosovo, koje će biti prihvatljivo i za Srbe i za Albance. Predsjednik Vučić, koji je te razgovore i pokrenuo, nedavno je javno izdvojio prijedlog koji je predstavio profesor ustavnog prava Vladan Kutlešić, piše “Blic“.
Kutlešić, koji je profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerziteta Union - Nikola Tesla, za "Blic" objašnjava šta sve sadrži njegovo rješenje i kako bi ono moglo biti realizovano. 
On predlaže realnu uniju nezavisnih država Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane. 
“Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku. U tom slučaju, dinar ne bi morao da bude jedinstvena zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanje na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan, jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši”, kaže Kutlešić. 
On navodi da i danas u svijetu postoje primjeri realnih unija, kao i da ih je bilo u prošlosti. Najbliži primjer je po njemu Državna zajednice Srbije i Crne Gore, koja je opstala tri godine. 
Njegov prijedlog predviđa i političku i teritorijalnu autonomiju za Srbe na sjeveru Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi oni koji žive južno od Ibra dobili personalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu...). Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i srpski srednjovekovni kulturni spomenici, po njegovom rješenju, dobili bi funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na Kosovu kojeg bi plaćala Srbija. 
Njegovo rješenje predviđa i da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. 
“U tom slučaju napravili bi obavezujući sporazum da u međunarodnim organizacijama Srbija i Kosovo ne mogu da glasaju jedni protiv drugih. Inače, Ukrajina je bila član UN i u vreme kada je bila deo SSSR”, dodaje Kutlešić. 
“Kosovo praktično ima status "države minus", odnosno države koja je pod međunarodnim protektoratom. Ovim predlogom oni bi dobili status države sa punim međunarodnim kapacitetom. Srbija bi, sa druge strane, skinula jedno političko breme i otvorila sebi put u EU. Takođe, za Srbe bi obezbedila više nego što bi dobili Zajednicom srpskih opština, a zaštitila bi i svoju imovinu na Kosovu”, zaključuje Kutlešić. 
Po njegovom mišljenju obje strane gube - Srbija nešto što samo formalno ima - KiM, ali i Kosovo nešto što samo formalno ima - sjever Kosova. 
Deo njegovog prijedloga je i da se konačno rješenje usvoji na međunarodnoj konferenciji, a na kojoj bi učestvovali predstavnici najvećih svjetskih sila - SAD, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske...