Za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu

Osim nedavno takse na uvoz brašna iz Srbije, Kosovo je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obje mjere donete su zbog navodno niže prodajne cijene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova u odnosu na cijenu u Srbiji.

To je posebno pogodilo ciglane na jugu Srbije kojima je za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu. O toj mjeri kojom se krši Cefta sporazum biće riječi sljedeće nedjelje na sastanku Sekretarijata Cefte u Beogradu, gdje će Priština od Beograda preuzeti predsjedavanje toj organizaciji.

Kako prenosi RTS, ciglana "Mladost" u Topličkoj Maloj Plani, decenijama plasira 80 procenata proizvodnje na tržište Kosova. Taj udio je danas smanjen na oko 50 odsto.

"Ta taksa od dva centa po komadu je 80 eura po šleperu blokovske robe – što podiže cijenu na Kosovu za 12 procenata. Zalihe su posljedica i te mjere jer umanjuje mogućnost prodaje i plasmana i dovodi u pitanje i opstanak naših fabrika", ističe direktor ciglane "Mladost" Miloš Dušić.

Godišnji izvoz građevinskog bloka na područje Kosova dostizao je 10 miliona eura, poslije uvođenja takse – smanjen je na sedam miliona eura.

"Nama je najveće tržište Kosovo i najveći dio našeg materijala izvozimo dole. Na Kosovu se dosta gradi, dosta se radi i te ciglane sa juga Srbije su usmjerene samo na to tržište. Konkurencija koja dolazi iz Srbije ne ide u prilog njihovim proizvođačima", rekla je Slavica Živković iz Grupacije proizvođača građevinskog materijala.

Kroz Cefta mehanizam od Prištine je zatraženo da se mjere ukinu.

"Nakon našeg zahtjeva da se mjere ukinu i da se objasne mi zapravo nemamo nikakav odgovor s druge strane. Ono što smo uradili kao država i kao ministarstvo, mi smo ovo pitanje signalizirali, odnosno obavjestili smo Evropsku komisiju", navodi Olivera Jocić iz Ministarstva trgovine Srbije.

Vrijednost izvoza na Kosovo je oko 450 miliona eura, a uvoza sa Kosova oko 20 miliona eura. Najviše se izvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a uvoze se sirovine.

"Mislim da bi trebalo dva ministarstva da porade i u okviru Cefte i u okviru drugih foruma, da se maksimalno relaksiraju i pronađu načini da kosovska roba nađe svoj put u Srbiju, a imaju šta da ponude", rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prvoj polovini ove godine Srbija bilježi povećanje i uvoza i izvoza sa potpisnicama Cefta sporazuma i suficit u robnoj razmjeni veći od milijardu eura.