Intervju objavljen prije Izetbegovićevog

Očigledno pogrešno interpretirana izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je za Deutsche Welle kazao kako se nada da će BiH nekada priznati Kosovo izazvala salvu osuda i burnih reakcija u Srbiji, a ekspresno je reagirao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da će Izetbegovićeva izjava imati dalekosežne političke posljedice.

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu”, rekao je Vučić novinarima, a na relativiziranje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio je opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu.

Ono što je, međutim, u srbijanskoj javnosti i među srbijanskim političkih rukovodstvom prošlo potpuno nezapaženo jeste da je u intervju za Deutsche Welle objavljenom svega nekoliko dana prije Izetbegovićevog, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, o temi priznavanja nezavisnosti Kosova od strane BiH, bio mnogo ekscplicitniji od samog Izetbegovića.

Na pitanje novinara da li on lično smatra da BiH treba priznati nezavisnost Kosova, Čović je nedvosmisleno odgovorio:

“Za mene to uopće nije pitanje. Pitanje je samo kako napraviti konsenzus oko toga, da budem vrlo precizan”.

Čovićevu izjavu o Kosovu počinje od 12:30 minute.

No ova izjava Čovića nije nikoga uzbudila, bilo da se radi o aktuelnim vlastima Republike Srbije, bilo da je riječ o njegovom političkom partneru Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima u Republici Srpskoj. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom nje nije izjavljivao da ona “komplikuje mnogo toga u regionu”, a Milorad Dodik nije pozivao srpske predstavnike da napuste državne institucije BiH. Stoga, izvjesno je da se stvarni razlog žustre reakcije u Srbiji zbog izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića krije u nekim drugim motivima.

(Vijesti.ba / SB)