Predsjednik Pokreta slobodnih gradana (PSG)

"Pravljenje nove lažne krize da je Aleksandar Vučić rješava kao 'faktor stabilnosti', dok stvarne teme - povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje i slične, gura pod medijsku blokadu. Politički rijaliti", zaključio je Janković.

Najavu da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvati Savjet za nacionalnu sigurnosti zbog izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova predsjednik Pokreta slobodnih gradana (PSG) Saša Janković ocijenio je kao pravljenje nove lažne krize, kako bi se izbjegli suštinski problemi u Srbiji.
 
„Pravljenje nove lažne krize da je Aleksandar Vučić rješava kao "faktor stabilnosti", dok stvarne teme - povećanje poreza u Beogradu, sve veći i nepodnošljiviji troškovi života, smanjivanje budžeta za obrazovanje i slične, gura pod medijsku blokadu. Politički rijaliti“, zaključio je Janković.
 
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da se nada da će predsjednik Aleksandar Vučić sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog izjave Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova.
 
„Ovakve najave nisu dobre za situaciju u regionu. Očekujem da će Aleksandar Vučić, zbog najave Bakira Izetbegovića da će BiH priznati nezavisnost Kosova, sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati. Ovo tijelo će razmotriti dalje korake države i naš odnos prema takvom potezu Izetbegovića“, izjavio je Stefanović.
 
Tanjug je ranije danas emitovao dio intervjua bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je dao za DW.
 
Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenio sa: "Da".
 
Ipak, to nije bio Izetbegovićev originalni odgovor.  
 
Izetbegović je na to pitanje odgovorio: "Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo biti priznato. Sad će se naljute moje kolege u Srbiji, ali naši pokušaji da se to uradi samo su nanijeli štetu unutar BiH, ništa nisu pomogli Kosovu", kazao je Izetbegović, te dodao da je za priznavanje Kosova od strane BiH potrebna saglasnost iz druga dva konstitutivna naroda u zemlji. No, i prije nego je došla dopunjena vijest uslijedile su reakcije iz Srbije i bh. entiteta RS.