Zbog odluke Vlade o davanju novčane podrške

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov kritikovao je odluku Kosova o novčanoj pomoći porodicama članova "Kumanovske grupe", koje je skopski sud osudio za terorizam.

Na sastanku sa kosovskom ministarkom za evropska pitanja Dhuratom Hoxhom, Dimitrov je rekao da odluka o davanju novčane podrške porodicama državljana Kosova (koji su osuđeni u Makedoniji), nije u duhu građenja evropske budućnosti regiona zasnovane na vladavini prava, što je zajednički interes.  

U sudskom procesu nazvanom "Divo naselje" 34 pripadnika "Kumanovske grupe", muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije su početkom novembra u Skoplju osuđena na doživotne i dugogdišnje kazne zatvora zbog terorizma.  

Poslije tih prvostepenih presuda na Kosovu su u znak protesta zapaljene zastave Makedonije, a kosovska vlada je donele odluku da dodeli 290.000 eura porodicama pripadnjika "Kumanovske grupe".

Nikola Dimitrov i Dhurata Hoxha razgovarali su u subotu na marginama regionalne konferencije "Građenje kapaciteta i regionalne saradnje u procesu evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana", koja je održana u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije.