Zastoj od četiri i po mjeseca

Četiri i po mjeseca traje zastoj u briselskom dijalogu. Ni u Beogradu, ni u Prištini, ni u Briselu nema zvaničnih informacija kada bi sljedeći sastanak mogao da bude organizovan. Dok Beograd sve češće insistira da prije nove runde dijaloga počne formiranje Zajednice srpskih opština, Priština traži vremensko ograničenje briselskog procesa. Čiji je zahtjev realniji?

"Ostaje nam mjesec i po dana da se pripremimo i kroz više sati posjeta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavaljen u Briselu," izjavio je početkom jula predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kuda, kako i na koji način će dijalog biti nastavljen nije jasno ni četiri i po mjeseca poslije ove predsjednikove izjave i posljednjeg sastanka sa Hashimom Thaçijem u Briselu.

U izjavama novijeg datuma predsjednik Srbije poručuje - prije nove runde važno je da počne formiranje Zajednice srpskih opština.

Isti stav ima i predsjednik odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun.

"Mislim da prvo mora da se konačno kaže kada će biti Zajednica srpskih opština, i da se formira, pa da onda govorimo o nastavku procesa. Dakle, ne vidim neku baš posebnu svrhu da se nastavlja dijalog ako nema realizacije onoga što je ključno u onome što je već dogovoreno," kaže Drecun.

Dok zvanični Beograd broji 1675-ti dan od kada je Zajednica srpskih opština dogovorena i nije formirana - novinar sa Kosova Budimir Ničić pita se zašto Beograd na njoj tek sada insistira.

"Na tome nije insistirao, jer očigledno ta Zajednica nije toliko bitna za Srbe na Kosovu, već naprotiv. Beograd na Zajednici srpskih opština insistira kako bi zapravo sproveo svoje obaveze na putu ka EU i zbog toga mu se sada vjerovatno i žuri", kaže Ničić.

Insistiranje Beograda na onome što je već dogovoreno za Dušana Janjića, iz Foruma za etničke odnose - nije mudar potez.

"U momentu kada Priština već formira sopstveni tim jedinstva, kada ima političkog pregovarača, kada se intenzivno udvara Americi, Beograd u liku Đurića igra defanzivnu priču. Mi insistiramo na prošlosti, a ispuštamo budućnost. Zbog toga to ne valja," rekao je Janjić.

Dok Beograd insistira na Zajednici srpskih opština, Priština traži vremensko ograničenje budućih razgovora na 18 meseci, poslije kojih bi usledila međunarodna konferencija.

"Po mom mišljenju, svako ograničenje je opasno. Kratki rokovi izazivaju blokadu procesa i na kraju sukobe", smatra Janjić.

"Ako neko u Prištini pravi planove da bi poslije tih godinu i po dana koliko su dali rok, da bi mogli da dođu do tog priznanja od strane Srbije da im se otvore vrata za članstvo u UN, to je potpuno nerealna politička kombinacija i nerealno političko očekivanje", kaže Drecun.

Kada da očekujemo novi sastanak u Briselu? Zvaničnih informacija nema ni iz Evropske komisije, ni iz Beograda, ni iz Prištine.

N1