Zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije

Zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak poručio kosovskim Srbima da blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom. Haradinaj prethodno potvrdio da slijedi arbitraža

Sergej Železnjak, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije i poslanik u ruskoj Dumi, poručio je u autorskom tekstu koji je objavio na stranačkom sajtu, da predstavnici kosovskih Srba iz poslaničkog kluba Srpska lista, ulaskom u vladu Kosova i parlament Kosova treba da blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom.

- Ulazak Srba u vladajuću koaliciju na Kosovu daje im realnu mogućnost da zaustave transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova, da blokiraju proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao i drugih opasnih velikoalbanskih scenarija - navodi se u tekstu koji prenose crnogorski portali.

Prije nekoliko dana premijer Ramush Haradinaj, izjavio je da je rješenje za demarkaciju - međunarodna arbitraža, jer "nema glasova da se sadašnji prijedlog sporazuma usvoji u parlamentu".

Da se priča preselila van Prištine i Podgorice, pokazao je i susret Haradinaja sa šefom albanskog parlamenta Gramozom Ruqijem, koji je pozvao vladu Kosova da ratifikuje sporazum koji su bivši premijeri Igor Lukšić i Hashim Thaçi potpisali avgusta 2015. u Beču. Šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović saopštio je da se Crna Gora na ovo pitanje više neće vraćati.

- Riječ je o staroj granici unutar Jugoslavije koja nikada nije dovođena u pitanje i koju su, ne jedna, nego čak dvije međunarodne komisije potvrdile, a crnogorski i kosovski zvaničnici, u atmosferi međusobnog razumijevanja, potpisali sporazum - kazao je Darmanović. - Mi smo ratifikovali međunarodni sporazum i na tu priču se više ne vraćamo.

Sergej Železnjak

Granica se proteže u dužini od 79 kilometara, a za Haradinaja je ostala neprihvatljiva, jer je, navodno Kosovo ostalo bez 8.229 hektara, zato što je po njihovim "mjerenjima" Crna Gora "ušla" 40 kilometara na teritoriju Kosova, što se "mora korigovati". Radi se o planinskom prevoju Čakor prema selu Kućište u Rugovi, kao i nekoliko sela u rožajskoj opštini.

PROBLEMI NA MEĐI

Granični problem pojavio se nekoliko mjeseci poslije rata na Kosovu, kad su pripadnici Kfora srušili put na Čakoru, od Murina prema Peći, i na nekoliko mjesta postavili piramide, "kamenje", 850 metara unutar crnogorske teritorije. U blizini Rožaja na putu za Peć, 2009. Albanci su uništili i uklonili obiležja Crne Gore. Zahtjevali su da im se vrati oko hiljadu hektara na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći.