Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hoyt Brian Yee izjavio je da se tokom njegove nedavne posjete Beogradu, "od Srbije nije zahtjevalo ništa u vezi sa Kosovom".

On kaže, međutim da je "u formi savjeta, a ne zahtjeva", prenio poruku SAD srpskim zvaničnicima, prenosi Radio Glas Amerike.

O tome šta će dalje, pa o i priznanju nezavisnosti Kosova, odlučiće Beograd, rekao je Yee na skupu o mirovnim procesima na Balkanu, održanom u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu.

"Predsjednik Vučić je rekao da želi da ima unutrašnji dijalog, ali da o tome želi da razgovara u Srbiji, a onda, pretpostavljam i sa Kosovom o normalizaciji odnosa", rekao je zvaničnik State departmenta.

"Ne ovako kako se radi trenutno, malim koracima u velikim vremenskim razmacima. Nadamo se mnogo bržem, hitnijem i dramatičnijem načinu, kako bi obje zemlje mogle da se normalizuju što prije", istakao je Yee.

Kako prenosi VOA, on nije želio da potvrdi, niti da demantuje spekulacije da će on biti naredni ambasador SAD u Makedoniji.