Ministar inostranih poslova Crne Gore

Ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ponovio je juče da je za zvaničnu Podgoricu završeno pitanje granice s Kosovom.

Komentarišući stav kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da je međunarodna arbitraža rješenje za demarkaciju granice s Crnom Gorom, Darmanović je novinarima u Podgorici rekao da je za arbitražu potrebna saglasnost obe strane.

On je podsjetio da je sa Kosovom potpisan ugovor koji je crnogorski parlament ratifikovao "kao što to nalažu običaji i pravila međunarodnog prava i dobri odnosi među zemljama".

"Za nas je to gotova stvar. Nije mi poznato da je Crna Gora ikada poništila ratifikovani međunarodni ugovor, tako da se to neće desiti ni ovog puta", kazao je Darmanović nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Teodorom Maleškanuom.

On je dodao da je crnogorska vlast strpljiva da sačeka pozitivan razvoj događaja na Kosovu.

"Ne želimo da pravimo nikakav pritisak kada će doći do toga da kosovski parlament nađe formulu po kojoj će ovaj međunarodni dokument ratifikovati", izjavio je ministar inostranih poslova.

Darmanović je napomenuo da identičan stav sa zvaničnom Podgoricom po pitanju granice s Kosovom dijele i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču.

Skupština Crne Gore je taj ugovor ratifikovala, a osporavao ga je dio nekadašnje kosovske opozicije sa današnjim premijerom Haradinajem na čelu.

Oni smatraju da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije, zbog čega traži novu ekspertizu.

SAD i Evropska unija (EU) su u više navrata poručile Prištini da je potvrđivanje ugovora o demarkacija sa Crnom Gorom "neophodno" za dalji proces integracija.

EU uslovljavaju Prištinu viznom liberalizacijom koju neće da otvore za kosovske građane dok Priština ne verifikuje sporazum o granici.