Objavljeno: 07.11.2017. u 10:16 | Kategorija: Regija
0
Pregovaračke strane optužuju jedna-drugu

Dijalog nikako da počne: Šta traže Srbi, šta Albanci (VIDEO)

I pored pritisaka i dalje se ne zna kada biti nastavljen dijalog. Kosovski Albanci zahtjevaju novi format pregovora, Srbi - formiranje zajednice srpskih opština.

  • Veličina slova:
  • a
  • a
  • a
Ekspertski timovi Beograda i Prištine posljednji sastanak održali su prije godina dana u Briselu.

Američka ambasada na Kosovu od tada insistira da Haradinajeva Vlada i kosovski Srbi započnu dijalog na izradi statuta Zajednice srpskih opština.

I dok nema najave datuma nastavka dijaloga, obe pregovaračke strane optužuju jedna-drugu zbog zastoja.

“Svi znamo ko koči osnivanje ZSO. Pozivam međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak da se konačno počne sa tim procesom”, kaže Srđan Popović iz Srpske liste.

Priština je trenutno bez platforme nove faze dijaloga, a dok Beograd pokreće unutrašnji dijalog o Kosovu, Hashim Thaçi zahtjeva od kosovskih institucija da započnu formiranje Zajednice.

“Institucije Kosova treba da formiraju Asocijaciju, to je odgovornost i obaveza naših Institucija iz briselskog sporazuma. Ta odluka treba da bude u skladu sa kosovskim zakonima i odlukom Ustavnog suda Kosova”, navodi Thaçi.

Nova kosovska vlada nema resor zadužen za dijalog sa Beogradom. Parlamentarne grupe u Skupštini Kosova traže da o narednim temama briselskog dijaloga raspravlja parlament.

“Format pregovora treba mijenjati. Jesmo za dijalog koji nije protiv naše države. Treba da postoji transparentnost i da pregovarački tim informiše Skupštinu Kosova o eventualnim dogovorima”, ističe šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi.

Za Srbe jedina smernica formiranja zajednice je Briselski sporazum, a za institucije u Prištini odluka Ustavnog suda koji je utvrdio sedam poglavlja koji nisu u skladu sa kosovskim ustavom.
-->

Facebook preporuke