Navodi da je Kosovo i dalje dio Srbije

Ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli ocjenio je da ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin navodima da je Kosovo i dalje dio Srbije nastavlja neprekidne pretenzije Rusije da kreira lažne vijesti i pravi konfuziju između lokalnog i međunarodnog mišljenja, prenose mediji.

Kako Bota sot navodi, Pacolli je reagovao na izjavu Čepurina koji je rekao da je Kosovo na osnovu svih međunarodnih zakona i propisa i dalje dio Srbije, i naveo da je ambasador zaboravio da su brojne međunardone instance ocjenile da poglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo.

"Rusija je stalno bila dio procesa pregovora za rješavanje konačnog statusa Kosova. Možda je prošlo neko vrijeme, oko šest godina, a ruski ambasador je zaboravio, zato moram da podsjetim da su Ujedinjene nacije, Međunarodni sud pravde u Hagu, dokazali svojom odlukom da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, Rezoluciju Savjeta bezbjednosti iz 1999. godine ili Ustavni okvir..." naveo je Pacolli.

Pacolli je naveo da jednostavno ne zna o kojim drugim međunarodnim zakonima i propisima govori predstavnik ruske diplomatije.

"Ne mogu da nađem bilo koji drugi razlog zašto to čine, nego da Rusija ima neprekidne pretenzije da kreira lažne vijesti i stvara konfuziju između lokalnog i međunarodnog mišljenja", rekao je Pacolli.

Čepurin je u intervjuu za Sputnjik rekao da "Kada je riječ o Kosovu, po svim zakonima i svim međunarodnim pravilima, Kosovo je i dalje dio Srbije, i mi u potpunosti podržavamo teritorijalnu cjelovitost Srbije, zakonita prava i interese Beograda".