Ministar trgovine u Vladi Srbije

Ministar trgovine u Vladi Srbije Rasim Ljajić je najavio da će Srbija od 3. novembra početi primjenu određenih kontramjera prema Kosovu koje neće da promjeni odluku o uvođenju takse na uvoz brašna iz Srbije. On nije želeo da kaže o kojim je kontramerama riječ ali je istakao da će biti u skladu sa međunaradnom standardima i našim zakonima.

"Te ćemo mjere sukcesivno pojačavati, u zavisnosti od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali poslije izjave kosovskog ministra nemamo nikakav manevarski prostor za političko, dipomatsko, ljudsko rješenje ovog problema", rekao Ljajić agenciji Beta.
 
On je istakao da ne može da govori o konkretnim kontramjerama.
 
"Radićemo samo ono što je u skladu sa međunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo preduzimati nikakve mjere koje mogu da dođu pod udar CEFTA ili Evropske komsije", naglasio je Ljajić.
 
On je ocjenio da će to biti jasan signal da Srbija ne može da toleriše takvo ponašanje i uvođenje mjera koje nemaju realnu osnovu.
 
Prema Ljajićevim riječima, na tržište Kosova mjesečno se izvozilo od 2.000 do 3.000 tona brašna. On je rekao i da je utvrđeno da nije bilo izvoza brašna iz Srbije na tržište Kosova po damping cijenama, zbog čega je Kosovo navodno uvelo te mjere.
 
Ljajić je dodao da je utvrđeno da je brašno koje je izvoženo na Kosovo, izvoženo po cijeni od 197 do 205 eura po toni i da nema govora da je neko prodavao svoju robu po cijenama nižim od troška proizvodnje.
 
"Mi smo 3. novembra pisali i evropskom komesaru sa susjedsku saradnju i proširenje Johanesu Hahnu želeći da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje", kazao je Ljajić o potezu Kosova, i dodao da se mjesecima govori o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, da je usvojen akcioni plan, a onda se desi "nečuveno" - da neko, Kosovo, najavljuje izlazak iz organizacije CEFTA.
 
Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je 2. novembra da Priština "uprkos pretnjama iz Srbije", neće promjeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna.
 
On je najavio mogućnost uvođenja i drugih antidamping taksi, i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA).
 
Hasani je potvrdio da će učestvovati na sastanku sekretarijata CEFTA u Beogradu, gdje će Kosovo preuzeti predsjedavanje tom organizacijom.
 
Po podacima Carine Kosova, od januara do kraja oktobra na Kosovo je uvezeno više od 23.000 tona brašna, vrijednosti pet miliona eura.
 
Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu mjeru za domaće trgovce brašnom tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa po kilogramu.
 
Po navodima kosovskih medija, ta odluka je doneta poslije žalbi kompanije "M i Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cijenama koje su manje od tržišne vrijednosti, odnosno ispod cijene proizvodnje.
 
Ministarstvo trgovine i industrije ocjenilo je da se time dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.
 
Izvor: Beta