10. Konferencija svjetske politike u Maroku

Albanski premijer Edi Rama učestvuje na 10. Konferenciji svjetske politike koja se održava u Maroku, a koja je posvećena globalnom upravljanju. U panelu ovog foruma premijer Rama sastao se sa koleginicom Anom Brnabić, gdje su razgovarali o regionalnim dešavanjima.

"Dobrosusjedski odnosi i uzajamna saradnja na obostranu korist građana je najbolja budućnost za Albaniju i Srbiju," izjavio je Rama.

Bio je pozvan na panel o "budućnosti jugoistočne Evrope", zajedno sa srpskom premijerkom, Anom Brnabić, gdje je govorio o važnosti regionalne saradnje i ulozi Albanije u ovoj saradnji, kao i izazovima integracije u EU.

"Ono što ja vidim kao veoma pozitivan odraz ovoga jeste da se mnoge stvari mijenjaju u smislu stanovništva. To je novi način života na Balkanu, način koji je u osnovi isključen iz kulture u kojoj smo živeli u prošlosti", rekao je premijer Albanije, piše portal "Koha Ditore", prenosi portal "Kossev.info".

Imajući u vidu perspektivu regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, premijer je naglasio, između ostalog - da bi priznavanjem Kosova Srbija učinila veliki korak naprijed i da bi se oslobodila tereta prošlosti.

"Kosovo je danas republika. Ona je tu i funkcioniše kao nezavisna, suverena država, sa svojim institucijama i, veoma sam srećan da kažem, izvrsnim modelom poštovanja manjina, prije svega srpske manjine, koja ima predstavnike u parlamentu, vladi. Uvjeren sam, uvijek sam bio i ostajem pri tome - ako prizna Kosovo, Srbija će napraviti jedan veliki korak naprijed i oslobodiće se tereta prošlosti, što je prepreka ka lakšoj budućnosti", rekao je Rama.