Očekuje da nadleže službe Kosova preuzmu aktivnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije očekuje da nadleže službe Kosova "preuzmu aktivnosti za utvrđivanje odgovornosti" za paljenje zastava Makedonije.

Ministarstvo je izrazilo žaljenje i osudilo jučerašnje paljenja zastava u Gnjilanu i Peći pošto je skopski sud izrekao zatvorske kazne pripadnicima takozvane "Kumanovske grupe" u slučaju "Divo naselje".

U znak protesta zbog osude pripadnika "Kumanovske grupe" na doživotne i dugogodišnje zatvorske kazne zbog terorizma, kako su preneli mediji, u kosovskim mjestima Gnjilane i Peć palili su pripadnici navijačkih grupa su palili državne zastave Makedonije.

Suđenje grupi muškaraca albanske nacionalnosti iz Makedonije i s Kosova koji su se 9. i 10. maja 2015. u kumanovskom "Divljem naselju" sukobili s policijom, jedan je od najvećih sudskih procesa u Makedoniji.

U tim sukobima je poginulo osam pripadnika policije, a 40 je bilo ranjeno.

Tužilaštvo je za pripadnike "Kumanovske grupe", koje je teretilo za terorizam i terorističko udruživanje, tražilo maksimalne kazne, dok odbrana tvrdi da je taj slučaj montiran i da iza njega stoje makedonske službe.

Najveća partija Albanaca u Makedoniji DUI, koja je dio Vlade, zatražila je uključivanje međunarodnih stručnjaka u sveobuhvatnu istragu i objelodanjivanje svih nejasnoća u tom slučaju.