Prijeti Kosovu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da više vjeruje u prijetnju o uvođenju kontra mjera, nego u reakciju Cefte ili Brisela kada je riječ o ukidanje takozvane zaštitne mjere kosovskih vlasti od 23. oktobra kojom se uvodi specijalna uvozna dažbina za brašno iz Srbije od 40 eura po toni.

Ljajić je za RTS rekao da je Ministarstvo uputilo pismo EK, kao i da je održan zajednički sastanak s vlasnicima najvećih mlinova sa Kosova koji rade s mlinarima u Vojvodini i da je Srbija jasno rekla da će morati da primjeni kontra mjere koje će biti apsolutno protiv njih.

"Pozvali smo naše udruženje Žita Srbije da uporedimo podatke i jasno smo im rekli da njihova teza da neko niskim cijenama pokušava da bude konkurentan ne stoji i da je cijena manje više od 197 do 205 eura. Nemoguće je napraviti bilo kakav dogovor ako imate 270 mlinara u Srbiji, svako pokušava da obezbjedi dio tržišta", naveo je Ljajić.

Na pitanje da li očekuje da će mjera biti povučena, Ljajić je rekao da "više vjeruje u ovu prijetnju nego u reakciju Cefte ili Brisela".

"Moramo da spovodimo određenu proceduru... Ali, ipak, imate mogućnost sprovođenja vlastitih kontramera, koje izbjegavamo jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način, onda morate to da radite", naveo je Ljajić.

Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu meru za domaće proizvođače brašna tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije uvedena tarifa od 0,04 centa. Odluka je doneta poslije žalbi kompanije "M & Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cijenama koje su manje od tržišne vrijednosti, odnosno ispod cijene proizvodnje.