Predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će biti “napadan bez obzira kakvo rješenje za Kosovo ponudi” te je rekao da će ga napadati “oni koji nemaju nikakve planove ni politiku o tome”.

Gostujući na Televiziji Pink, ponovio je da je “unutrašnji dijalog [o Kosovu] potreban” i da želi čuti od stručnih ljudi i javnosti šta o tome misle.

“Šta god da predlažem, svi će sve da napadnu. Svakako će jedni reći ili da nisam imao dovoljno hrabrosti, ili da sam izdajnik, zavisno od rješenja koje ponudim. Jedni za Kosovo kažu ‘baš ih briga’, drugi da je to sveta srpska zemlja, ili Kosovo je Srbija, ali u tome treba biti ozbiljan, izneti pravo stanje stvari”, rekao je Vučić.

Najavio je kako će iznijeti svoj stav “kada bude sve saslušao”, a na pitanje hoće li to reći možda prije izbora, ako bude izvanradnih parlamentarnih, odgovorio je kako je to pitanje i tema “mnogo veća od svih izbora”.

“Ako vidim da na bilo koji način postoji šansa da izgradimo bolju budućnost, to ću da guram kao buldožer. Za tako nešto spreman sam da stradam i politički”, ponovio je Vučić.

Po njegovim riječima, “Albanci će za 70 godina biti najbrojnija nacija u regionu, jer su u narastanju i nemaju problema sa svojim političarima, koji će da kažu nemojte da rađate djecu, nemojte da razmišljate o budućnosti, već samo o komforu”.

Govoreći o rješenju kosovskog pitanja, spomenuo je i kako je ubijeni srbijanski premijer Zoran Ðinđić “postao neprijatelj zapadnog svijeta kad je kandidovao to pitanje”.

“Sa Ðinđićem i [liderom Liberalne demokratske partije Čedomirom] Jovanovićem razgovarao sam krajem 2001. godine, ili početkom 2002. Ostali smo sami poslije skupštinske sjednice i on je s velikim ogorčenjem govorio o Englezima, Holanđanima, Haškom tribunalu, ali je tada razumio realnost i šta je moguće, a ja nisam. Priznajem da nisam”, rekao je Vučić.

No, danas kaže da “zna šta je realnost”, jer je važno da Srbija ostane na europskom putu jer su joj Evropska unija i regija na gotovo 90 posto trgovinske razmjene.

“Značajnije imamo još samo sa Rusijom, ostalo je minimalno”, dodao je.

Još je rekao kako su šanse za izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji “50:50” te najavio kako će, ako budu bili zajedno s beogradskim, biti održani početkom naredne godine.

Potvrdio je da su u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci za izbore, a da “on lično nije sasvim bio za to”.

Govorio je i o odnosima s Hrvatskom, rekavši kako “nikad neće imati zajedničko mišljenje o historiji, ali da u pogledima na budućnost ne postoji nijedna stvar koja bi ih dramatično razdvajala”.

“Ostavimo historiju po strani, jer u budućnosti sa Hrvatskom imamo samo dobru stranu. To što očekujemo od budućnosti u svemu možemo da se usaglasimo i mislimo isto ili slično”, rekao je.

Isključio je mogućnost novih srpsko-hrvatskih sukoba.

“Meni ne pada na pamet da ratujemo s Hrvatima, ali mi pada na pamet da im damo novac – i za kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, i za ulice, trgove, škole. Isto tako kažem, što sam već više puta rekao – niko više nikada neće moći da ponovi ‘Oluju’, a ja držim do svoje riječi”, istaknuo je Vučić.

Smatra da između Srbije i Hrvatske danas nema nerješivih problema, ali da obje zemlje žele bolje uvjete za svoje sunarodnjake u drugoj državi.

“Danas realno nemamo problema sa Hrvatskom, osim što bismo željeli bolju poziciju za naš narod u Hrvatskoj. Nekad smo imali 550.000, ako se vratimo dalje u istoriju, i 700.000 Srba u Hrvatskoj. Danas ih je oko 160.000 i sad tražimo bolja prava za sve njih”, rekao je Vučić.

Naglasio je kako hrvatska manjina u Srbiji može tražiti što god joj je potrebno i dobit će, a isto to želi i Srbija za Srbe u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije