Rehabilitovani na visoke državne pozicije

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj je izrazio duboku zabrinutost zbog sistematskog glorifikovanja srpskih ratnih zločinaca od strane Srbije.

Hoxhaj je rekao za Reuters da je Vlada Kosova izuzetno zabrinuta zbog ovih akcija, i da su ratni zločinci rehabilitovani na visoke državne pozicije u bezbjednosti i obrazovanju.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog sistematskog glorifikovanja i rehabilitacije ratnih zločinaca u najvišim srpskim institucijama", izjavio je Hoxhaj agenciji Reuters.

Zamjenik premijera Hoxhaj je takođe naglasio još jednu zabrinutost Kosova, a to je nedostatak reakcija međunarodne zajednice u vezi sa slučajevima uzdizanja ratnih zločinaca od strane srpskih lidera.

Aktivistkinja za ljudska prava Nataša Kandić je reagovala na ova djela srpske vlade, smatrajući ih opasnom igrom i krajem bilo kakve vizije za evropske integracije, dobrosusjedstvo i regionalnu saradnju.

Sa druge strane, kancelarija EU u Beogradu nije odgovorila na pitanja Reutersa o ovoj temi, a kancelarija srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina je odbila da komentariše.

Reakcije su uslijedile kada je ministar Vulin uzdigao osuđenog ratnog zločinca, nazivajući ga hrabrim čovjekom, za koga je rekao da je ponosan na njega. Sam Vulin je bio dio vlade u vrijeme Miloševića, koji se smatra Balkanskim kasapinom zbog mnogih žrtava sukoba pokrenutih upravo od strane Miloševića.