Prvi predsjednik RBiH

Na današnji dan, prije 14 godina, preminuo je prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, jedan od najvećih državnika u burnoj historiji BiH.

Tužna vijest o smrti prvog predsjednika potresla je 19. oktobra 2003. godine brojne građane Bosne i Hercegovine, za koje je Alija Izetbegović bio jedan od najznačajnijih političara u posljednjih 30 godina, te koji je stajao na čelu odbrane tokom agresije na BiH.

On je, uoči rata u BiH, 5. aprila 1992. godine održao jedan od sigurno najvećih govora u Skupštini RBiH, kada je odgovorivši predstavniku srpskog naroda Radovanu Karadžiću na prijetnje ratom u BiH kazao:

"Takvu Jugoslaviju kakvu hoće gospodin Karadžić neće više niko. Međutim, Karadžić je izraz samo jednog načina i pristupa, a mi smo se sve nadali i nadamo se da će srpski narod doći do svoje demokratske tradicije, jer ovo što se danas radi ne služi na čast srpskog naroda. A muslimanski narod neće nestati, to ja odgovorno tvrdim".

Značaj Izetbegovića u odbrani BiH, a zatim i u brojnim drugim mirovnim i postratnim procesima je nemjerljiv i brojni političar iz međunarodne zajednice ističu kako je on jedan od najvećih političara s kraja 20. vijeka. A o tome koliko su ga građani, koje je predvodio, govori i broj posjetilaca njegove dženaze, koja je bila jedan od najvećih postratnih skupova u BiH.

Zbog svojih brojnih uspjeha, Izetbegović je dobio niz priznanja i nagrada, među kojima su prestižna nagrada za unapređenje ljudskih prava foruma u Kran Montani, titula počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira Marmara univerziteta u Istanbulu, te medalje Centra za demokratiju iz Washingtona.

Povodom njegove smrti, danas će biti održani brojni skupovi i konferencije, na kojima će istaknuti zvaničnici i historičari govoriti o liku i djelu Alije Izetbegovića, a obilježavanje godišnjice njegove smrti počet će u 11 sati, polaganjem cvijeća na njegovom mezaru, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.



Alija Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu, ali se 1928. porodica Izetbegović seli iz Bosanskog Šamca u Sarajevo, gdje Izetbegović završava mušku realnu gimnaziju.

Zbog političkog djelovanja komunistički režim ga je prvi put osudio 1946. godine na tri godine zatvora. Po izlasku iz zatvora Izetbegović je diplomirao pravo.

Po drugi put je osuđen na čuvenom sarajevskom procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine, ovaj put na 14 godina zatvora, ali je pušten 1988. godine kada već dolazi do erodiranja komunističkog sistema.

Nakon prvih višestranačkih izbora u BiH 1990. godine Izetbegović je izabran za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iz zdravstvenih razloga, u oktobru 2000. godine podnio je ostavku na mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Preminuo je 19. oktobra 2003. godine, a sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.