Intervju za

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je suština politike za koju se zalaže nezavisna Srbija i da dok je on na njenom čelu, neće dozvoliti da se u to miješaju stranci.

"Suština politike za koju se zalažem je nezavisna Srbija. Nezavisna ne samo u svojim granicama već prije svega u odlučivanju i brizi za svoj narod. Ako to neko ne može da razumije, onda je to njegov problem. Neka svi znaju: vodićemo jedinstvenu - srpsku politiku, u koju se stranci neće miješati dok sam ja na čelu države!", rekao je Aleksandar Vučić u intervjuu za "Večernje novosti".

Upitan da prokomentariše da li se ambasador SAD u Beogradu Kyle Scott, javnim prekorom ministra odbrane Aleksandra Vulina, direktno umješao u unutrašnje stvari Srbije, Vučić je kazao da ne misli i da je cio slučaj podignut na mnogo viši nivo.

"To je podignuto na mnogo viši nivo nego što zaslužuje. Scott ništa posebno novo nije rekao. To su njegovi poznati stavovi. Ali u našoj zemlji stranci neće voditi politiku", rekao je Vučić.

Realno je da sa prijedlogom za Kosovo izađemo u martu sljedeće godine, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To je svakako ono rješenje koje je drugačije od najlakših 'rješenja', kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete - živjelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rješenje koje zahtjeva bolne kompromise sa obje strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa prijedlogom za Kosovo izađemo u martu sljedeće godine", rekao je Vučić.

U intervjuu "Novostima" povodom 64. godišnjice lista, na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podjelu Kosova, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rješenja.

"Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci", naveo je Vučić.

Povodom zahtjeva kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsjednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

"Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmjesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promjena formata dijaloga zahtjevala bi odgovor i pristanak Srbije", kazao je Vučić.

Kada je riječ o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsjednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i vjeruje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Na konstataciju da dio tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest "velike Srbije", Vučić kaže:

"Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smiju da razmišljaju ni o budućnosti".

Večernje novosti, Tanjug, RTK2