BALKANSKA RUTA

Pipadnici crnogorske Uprave policije (UP), Granične policije i Centra bezbjednosti u Herceg Novom presjekli su u četvrtak u sklopu akcije “Centar” lanac krijumčarenja stranih državljana iz Crne Gore u Hrvatsku te su protiv šest osoba podnete krivične prijave, od kojih su četiri uhapšene, a za dvije se traga.

Radi se o državljanima Pakistana, Avganistana, Kosova i dva iz Crne Gore.
 
"Krivična prijava protiv njih je podneta zbog postojanja osnovane sumnje da su u dužem periodu na organizovan način krijumčarili strane državljane porijeklom iz Avganistana, Iraka i Irana preko teritorije Crne Gore u Hrvatsku, radi njihovog daljeg krijumčarenja u zemlje Zapadne Evrope”, saopštila je Uprava policije.

Ova grupa je, kako se sumnja, koristeći migracije koje su preko balkanske rute vodile osobe porijeklom iz zemalja zahvaćenih ratnim dešavanjima, krijumčarila grupe preko Crne Gore u Hrvatsku, pojašnjava UP.

To su radili na način da su na teritoriji Crne Gore organizovali prevoz koristeći rent-a-car automobile, a zatim uz angažovanje navodnog vodiča, odnosno osobe koja je poznavala teren, planinskim i nepristupačnim predjelima u kasnim satima vršili ilegalno prevođenje grupa preko granice u oblasti oko graničnih prelaza “Debeli brijeg” i “Kobila”.
 
Ova grupa je, sumnja se, nakon toga svoje kriminalne aktivnosti krijumčarenja nastavljala i na teritoriji Hrvatske.
 
Kurir.rs/ Net.hr