Intervju sa beogradski

U intervju za beogradski "Blic" srpski akademik Ljuba Simović kaže da srpski političari na sva usta grme: "Nikad nećemo priznati Kosovo!" i "Kosovo je Srbija!".

On kaže da je nekoliko puta postavio jedno jednostavno pitanje: "Ako bi vam SAD ili Evropska unija, ili bilo ko, vratili Kosovo, kako biste ga integrisali u Srbiju?".

"Da li je ta integracija, poslije svega što se desilo, moguća? Da li bi ona otvorila neki novi Pandorin krčag, mnogo opasniji od onog koji je otvoren tokom devedesetih godina? Pominjete taj predsjednikov poziv na dijalog. Dijalog s kim? Dijalog s onim ko sa javnošću komunicira isključivo preko svojih brojnih i beskrajnih monologa, tokom kojih niko ne može da dođe do riječi? Ili dijalog sa onima koji ne znaju ništa pametnije nego da na Kosovo pošalju onaj ilustrovani voz, koji je svoje putovanje neslavno završio na granici sa "našom južnom pokrajinom"? Bojim se da će, bez obzira na naše dijaloge, i onaj minimum, dogovoren u Briselu, Zajednica srpskih opština, biti sabotiran, rekao je on.

Blic.rs