Erdoğan srdačno dočekan prilikom posjete Srbiji

Zapadne agencije prenose da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan srdačno dočekan prilikom posjete Srbiji i konstatuju da su se odnosi Beograda i Ankare poboljšali posljednjih godina nakon višedecenijskog nepovjerenja i da dvije zemlje streme ka povećanju trgovinske saradnje.

"Uticaj Turske već je snažan među muslimanima u Bosni, Albaniji i na Kosovu, ali Srbija, većinski naseljena pravoslavnim hrišćanima, mnogo je bliža Rusiji. Ipak, Beograd i Ankara, koje žele da se pridruže EU ali su frustrirane slabim tempom napretka, streme da povećaju trgovinsku saradnju", navodi Reuters.

Agencija tvrdi da se Erdogan nada se da će povećati ekonomski i kulturni uticaj Turske na Balkanu, u vrijeme povećanih napetosti između Ankare sa EU i SAD, i podsjeća da je region Balkana vjekovima bio dio Osmanskog carstva.

Erdoğan je, dodaje, rekao da će Turska finansirati izgradnju puta koji povezuje Sandžak sa Sarajevom, rekonstruisati kupatilo iz doba Osmanskog carstva i izgraditi most u Novom Pazaru.

U Beogradu je obećao i dopremanje gasa i turske investicije za Balkan i potpisao sporazume sa Vučićem kako bi proširio sporazum o slobodnoj trgovini, ističe agencija.

Turska sebe vidi kao branitelja muslimana kroz istoriju širom Balkana, ukazuje Reuters.

AP podsjeća da je Turska podržavala bosanske muslimane tokom rata 1990-ih godina, kao da je u Sandžaku u kojoj većina stanovništva prije smatra svojom otadžbinom BiH ili Tursku, nego Srbiju, situacija ostala mirna, ali napeta tokom godina.

"Odnosi između Srbije i Turske poboljšali su se posljednjih godina nakon višedecenijskog nepovjerenja između dvije zemlje", ocjenjuje AP napominjući da je Srbija skoro 500 godina bila pod vladavinom Osmanskog carstva.

Američka agencija ističe da je hiljade ljudi mahalo turskim i srpskim zastavama na ulicama Novog Pazara, gdje je Erdoğan boravio u posjeti sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Napominje da je Erdoğan pohvalio Vučića zbog toga što mu je pružio podršku tokom neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj prošle godine.

Reuters navodi da su okupljeni uzvikivali "Alahu Akbar" (Bog je najveći), a da je na jednom velikom transparentu pisalo "Dobrodošao sultane" uz potpis "unuci Otomanskog carstva".

AP, takođe, tvrdi da je na jednom transparentu u Novom Pazaru prikazan muslimanski sveštanik koji živi u SAD Fetulah Gulen, koga Ankara smatra odgovornim za taj pokušaj puča, u zatvorskoj uniformi.

U svom govoru, ukazuje ta agencija, Erdoğan je pozvao da se "krvava prošlost Balkana" zamjeni jedinstvom među brojnim državama u regionu i poručio da Turska i Srbija dijele zajedničke stavove.

"Osjećali smo se kao kod kuće tokom posjete Srbiji. Očuvaćemo naše prijateljstvo", prenosi AP Erdoğanovu izjavu.