Doputovao u Beograd

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan doputovao je sinoć u Beograd, a na aerodromu su ga dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

„Turska i Srbija su dvije ključne zemlje na Balkanu. Kao što je Turska u svom neposrednom geografskom okruženju ključ za mir i stabilnost, tako je i Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu“, naveo je Erdogan u autorskom tekstu za „Politiku“.

Stoga je, kako ocjenjuje, „za održavanje stabilnosti, mira i prosperiteta na Balkanu i širom Europe, saradnja između Turske i Srbije od ključne važnosti“.

„Veze između Turske i Srbije su jake i duboko ukorijenjene. U svojoj dugoj historiji na ovim prostorima Turci i Srbi su zajedno živjeli i zajedno egzistirali“, naveo je Erdogan.

Prema njegovim riječima, i danas se mogu vidjeti tragovi zajedničke historije u jeziku, arhitekturi, kuhinji, kulturi i na mnogim drugim poljima,

„Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama“, naveo je Erdogan.

Kaže da je to što se u Beograd ulazilo kroz Stambol kapiju, a u Istanbul kroz Beogradsku, simbol tog komšijskog osjećaja, i bez zajedničke granice, koji se proteže iz prošlosti u budućnost.