Narodni zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović

Narodni zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović je u Skupštini Srbije postavio zastupničko pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću u vezi sa ubistvom Fahrudina Skarepa, kojeg je ubio pripadnik srpske policije u Tutinu, kao i pitanje ministrici pravde Neli Kuburović u vezi sa davanjem garancija Vlade Srbije za privremeno puštanje Ratka Mladića na slobodu.

Imamović je postavio Stefanoviću pitanje i tražio od njega da objasni "svoju sramnu izjavu u kojoj kao visoki državni funkcioner iznosi laži o ubistvu mladića Fahrudina Skarepa iz Tutina, kojeg je ubio uniformisani policajac MUP-a Srbije".

- Ministar je u svojoj izjavi rekao "kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i brane svoj život. Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da postoji dobar razlog". Zbog ovakvih laži u normalnim zemljama policajac ili sam podnosi ostavku ili biva smijenjen sa te funkcije. Pored toga, Stefanović, kao visoki zvaničnik ove države, iznosi zaključak i praktično diktira tužilaštvu i sudijama kako da se ponašaju u vezi ovog slučaja i kaže "da su ti policajci branili svoj život i postupili u skladu sa zakonom". Odakle njemu pravo da iznosi ovakve zaključke prije nego što se završi istraga i suđenje? - upitao je Imamović.

Dodao je da ujedno traži od ministra Stefanovića da dostavi kompletan izvještaj poicije u vezi sa ovim slučajem kao i nalaze vještaka.

- Mi godinama unazad upozoravamo na brojne neriješene zločine nad Bošnjacima u Sandžaku. Izostanak kazne za ubistvo Rame Berbe za izvršioce i nalogodavce, otmica u Štrpcima i Sjeverinu stvorilo je izopačenu svijest da se Bošnjaci u Sandžaku mogu ubijati bez ikakve kazne i razloga, samo zato ako nosiš značku ili uniformu. Nebrojeno puta do sada smo pozivali da se rasvijetle ubistva Enesa Ajdinovića, Haruna Alića, taksiste Mirze Radonjice, te ubistvo Avde Šutkovića, sve u centru Novog Pazara. Međutim, istrage godinama ne mrdaju sa mrtve tačke, što najbolje pokazuje katastrofalno stanje policije u Sandžaku i njihov odnos prema Bošnjacima koji su žrtve najsvirepnijih zločina - kazao je zastupnik, te dodao da pruža apsolutnu podršku građanima i poziva ih da svoje nezadovoljstvo i prostest izraze na miran i dostojanstven način, te ne nasjedaju na provokacije ministra policije koje iznosi u ovim izjavama, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrijebljen za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti.

Drugo pitanje uputio je ministrici pravde Neli Kuburović, kazavši kako je Vlada Srbije poslala Haškom tibunalu garancije za puštanje na slobodu Ratka Mladića.

- Ne znam kako će neki Bošnjaci u ovoj Skupštini nastaviti da podržavaju ovu Vladu, koja pruža garancije za puštanje na slobodu zločinca koji je rukovodio izvršenjem genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Ja kao legitimni predstavnik Bošnjaka tražim od ministrice pravde da kaže na osnovu čega je dala garancije za puštanje na slobodu Ratka Mladića. Da li je ova Vlada vodila računa o interesima i osjećanjima građana Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti, kada je dala garancije za puštanje ratnog zločinca i kakve je garancije mogla da da Vlada u državi koja je 16 godina skrivala Ratka Mladića i Radovana Karadžića - upitao je Imamović.

On je pozvao kolege, bošnjačke zastupnike, da uskrate podršku Vladi koja "štiti i daje garancije za puštanje na slobodu ratnog zločinca".

- Ovo je dokaz da su Vučićevi pozivi na dijalog sa Bošnjacima samo predstava za Evropu i naivne Bošnjake, i ne znam kako će sada moći da kaže da se on zalaže za dobar odnos sa bošnjačkim narodom i Bosnom i Hercegovinom - kazao je Imamović, te dodao da je ovaj potez samo još jedna u nizu provokacija upućenih bošnjačkom narodu.