Radi produbljivanja saradnje

Potpredsjednici vlada kažu da su odnosi dvije zemlje odlični, ali da ima prostora za produbljivanje saradnje u svim područjima.

Visoki dužnosnici Kosova i Makedonije Enver Hoxhaj i Bujar Osmani priopćili su u utorak kako će u skorijoj budućnosti biti organiziran sastanak dviju vlada.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare potpredsjednika vlada Kosova i Makedonije rečeno je da su odnosi dviju zemalja odlični, ali da ima prostora za produbljivanje suradnje u svim područjima, prenosi Anadolija.

Osmani, koji je i koordinator Vlade Makedonije za europske poslove, izrazio je zadovoljstvo što je prvi dužnosnik Makedonije koji se sastaje s novom Vladom Kosova.

Makedonsko iskustvo s evropskim integracijama

Kazao je da je, osim s Hoxhajem, održao sastanak i s prvim zamjenikom premijera Kosova Behgjetom Pacollijem.

Prema Osmanijevim riječima, Kosovo je jedan od najbližih političkih prijatelja i važan ekonomski partner s kojim Makedonija želi još produbiti bilateralne odnose u svim sferama.

Podsjetivši da je Makedonija 12 godina zemlja kandidat za članstvo u EU-u, a od prije 17 godina potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, on je istaknuo da njegova zemlja ima mnogo iskustva u europskim integracijama, koje može prenijeti Kosovu.

"Kako bi se dinamizirali odnosi dviju zemalja, potreban je zajednički sastanak dviju vlada, koji će biti platforma na kojoj će se potom graditi ostali odnosi. Razgovarali smo o tome i nadamo se da će do sastanka dviju vlada doći nakon lokalnih izbora", kazao je Osmani.

Uklanjanje barijera u trgovini

Razgovaralo se i o izgradnji autoceste Priština – Skoplje, koja je s kosovske strane gotovo završena, dok Makedonija treba izgraditi blizu 13 kilometara sa svoje strane.

Hoxhaj je istaknuo da se razgovaralo i o trgovinskoj razmjeni te mogućnostima uklanjanja barijera za suradnju u tom području.

"Za nas je Makedonija i važan politički partner koji je priznao i podržava Kosovo, ali i važan ekonomski i trgovinski partner s kojim imamo intezivnu razmjenu naših gospodarstava. Također nam je i društveni partner jer veliki dio građana koji živi u Makedoniji i kod nas na Kosovu ima isti identitet, čime se ponosimo", kazao je Hoxhaj.

Izvor: Agencije