Doneti odluke utemeljene na stvarnosti, a ne mitovima

Srpski pokret obnove (SPO) ocjenio je da je iz Ustava Srbije neophodno ukloniti sve antievropske odredbe.

Osim toga, oni su naveli da što prije bez priznavanja kosovske nezavisnosti treba "postići sporazum o svestranoj saradnji" Srbije sa Kosovom.

Ta stranka je u saopštenju poslije sjednice Glavnog odbora ocenila da je to potrebno uraditi jer članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema "razumnu alternativu".

"Ustavne promjene i "unutrašnji dijalog" o Kosovu na koji je pozvao predsjednik Srbije trebalo bi da budu najšira demokratska rasprava o traganju za najboljim strateškim odlukama po našu državu i narod", naveo je SPO.

Stranka Vuka Draškovića smatra i da te odluke treba da budu utemeljene "na geografskoj, geopolitičkoj, ekonomskoj, razvojnoj, demokratskoj i demografskoj stvarnosti a ne na srednjovjekovnim epovima i mitovima".

U saopštenju se upozorava i da te odluke ne treba da budu utemeljene na "lažnoj i opasnoj propagandi da su Evropa i Zapad antipravoslavni i antisrpski".

Glavni odbor SPO smatra i da će "primjenom svega već dogovorenog Briselskim sporazumom biti stvoreni uslovi za postizanje dogovora o punoj saradnji Srbije sa Kosovom".

"Taj dogovor mora da jednako uvažava i volju dominirajuće albanske većine i volju i pravo srpskog naroda na slobodan i bezbjedan život na toj teritoriji, kao i da njegova historijska i religijska baština budu zaštićene u skladu sa najvišim evropskim standardima", naveo je SPO.