Bivši ambasador Hrvatske na Kosovu i u Makedoniji

"Moram priznati da pozdravljam promjene koje su se dogodile u Makedoniji. Mislim da su one na tragu dalje demokratizacije i evropeizacije makedonskog društva", kaže bivši gradonačelnik Osijeka Zlatko Kramarić, kasnije ambasador Hrvatske na Kosovu i u Makedoniji, koji je u Beograd došao na poziv Instituta za evropske studije kako bi održao predavanje na temu makedonskog identiteta u kontekstu jugoslovenske ideje.

- Ali, naravno, sa svim onim problemima koji su, zapravo, nasleđeni, tako da je to društvo prilično podjeljeno - imate dva središta u Makedoniji - Skoplje i Tetovo, albanska zajednica je prisutna i legitimizovana Ohridskim sporazumom. Sada će biti potrebna mudrost makedonskih političara, a kada to kažem, mislim i albanskih, i opozicije i pozicije, da nađu način da izađu iz te kvadrature kruga - dodaje Kramarić.

- Nejasno je da li je "tiranska platforma" istina ili ne. Dokument nismo vidjeli. Neki su razgovori svakako bili. Sigruno da postoji živahna komunikacija između albanskih političara na Kosovu, Makedoniji i u Albaniji, od toga ne treba bježati. Da budemo iskreni, to rade i drugi političari na ovim prostorima - tvrdi najdugovečniji gradonačelnik Osijeka.

- Mislim da je Zaev sada otvorio neke stvari. Vidjeli ste da su se ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke našli dva, tri puta, što nije bio slučaj donedavno. Evropa mora da počne da shvata da taj pristup ne smije biti represivan. Ne možete bježati od toga da postoje određene simpatije i veze ovdje sa Rusijom i sa nekim drugim svijetom, u Bosni je to Turska - kaže on.

- Što se tiče pitanja da li Srbija može da se pridruži EU, a da zadrži svoje tradicionalne veze sa Rusijom smatram da su jedna od vaših tradicija i ti specifični, ili kako god da ih nazovemo, rusko-srpski odnosi. Oni su legitimni, nikoga ne bi trebalo da ugrožavaju, i uz puno dijaloga i poštovanja određenih međunarodnih standarda, zaista u tome ne vidim nikakvu opasnost i mislim da je to sasvim normalno - zaključuje Kramarić za Sputnjik.