Reakcije i političara i analitičara

Nakon što je predsjednik Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu, ovo je pitanje naišlo na pozitivne reakcije i političara u Prištini koji su saglasni da unutrašnji dijalog treba započeti. Dok analitičari poručuju da je dijalog uvijek bolja opcija od monologa, građani nisu zainteresovani za učešće u istom.

Na unutrašnji dijalog osim predsjednika Srbije, pozivaju i politički predstavnici na Kosovu, hoće li do tog unutrašnjeg dijaloga doći i kakva je budućnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine?

"Dijalog je u svakom slučaju dobra stvar, jedino je pitanje da li tim nekim pozivanjem na unutrašnji dijalog ustvrai lideri Kosova i Srbije zapravo žele da na neki način podjele odgovornost sa ostalima, s obzirom da je Kosovo za Srbiju veoma bolno i osjetljivo pitanje", napominje u izjavi za RTK2 Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je moguća jedino ako postoji volja, ukoliko nema volje veoma teško", ističe Gëzim Baxhaku, novinar i analitičar iz Prištine.

"Unutrašnji dijalog je izuzetno neophodan Kosovu, pored ostalog i zbog problema u ekonomiji, zdravstvu, obrazovanju. To su tri najznačajnije oblasti u kojima imamo velike probleme. Tu je i način života, problemi sa vodovodom, kanalizacijom u mnogim sredinama, ne samo u srpskim, tu su problemi puteva, ali i higijene na našim ulicama. Ja vjerujem da su to problemi o kojima treba premijeri da razgovaraju. Sigurno neće razgovarati o tome da li Kosovo treba da bude nezavisno, to je već završena stvar, sigurno je da će razgovarati i o svim izazovima sa kojim se suočavaju Srbi i ostale manjinske zajednice na Kosovu", rekao je Gëzim Baxhaku u jutarnjem programu RTK2.

Međutim, mještani Gračanice nisu raspoloženi da iznose svoje mišljenje o političkim pitanjima i budućnosti odnosa Beograda i Prištine. Prezasićeni cjelokupnom situacijom na Kosovu kažu:

"Ja sam stariji čovjek, ne interesuje me politika više, pogledam sport i to je to. Ima ko politikom da se bavi, zato su i plaćeni", glasi jedan od odgovora koji je RTK2 dobio.

"Koji dijalog može da zaustavi lopovluk, plaćamo poreze, plaćamo sve, a naša je imovina i dalje uzurpirana", ogorčen je Dragan.

Jelena Đorđević, RTK2