Normalizacija odnosa znači mir i stabilnost

"Normalizacija odnosa znači mir i stabilnost, ali i sigurnu evropsku perspektivu za Kosovo i Srbiju", smatra Thaçi.

Predsjednik Hashim Thaçi smatra da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vrijeme za "novu, odlučujuću fazu" tog dijaloga jer, kako kaže, "normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za regiju i sigurnu euroatlantsku perspektivu za Kosovo, ali i europsku za Srbiju".

Thaçi je za Voice of America rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština i da su za to zainteresirane i međunarodna zajednica i zemlje regije.

"Želim vjerovati da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije ili će to biti konačna faza, što znači izvjesnu integraciju Kosova u Organizaciju ujedinjenih naroda i bržu europsku perspektivu Srbije", rekao je Thaçi.

Komentirajući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Bruxellesa, mogao uključiti i SAD, Thaci kaže da će EU i šefica europske diplomacije Federica Mogherini zadržati glavnu ulogu u tom procesu.

"Kao i uvijek, želim da Sjedinjene Američke Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači povjerenje i garancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspješan", rekao je kosovski predsjednik najavljujući češće susrete sa svojim kolegom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mogući susret Thaçija i Vučića u New Yorku

Thaçi nije isključio ni mogućnost susreta s Vučićem u New Yorku već tokom predstojećeg zasjedanja Opće skupštine UN-a.

"Važno je da SAD bude više uključen u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav u vezi s tim pitanjem. Imam puno povjerenje u SAD da će angažiranije pristupiti u odlučivanju u tom procesu i da će dati snažnu podršku gospođi Mogherini, jer samo EU i SAD, uz sudjelovanje drugih faktora, mogu dovesti do trajnog rješenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove učinkovite primjene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN-u", ponovio je Thaçi.

Upitan hoće li inzistirati na tomu da Beograd prizna kosovsku neovisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Thaçi je odgovorio:

"Radit ćemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naših dvaju naroda, jer je to u interesu Kosova, Srbije i regije. Naporno ćemo raditi da Kosovo ubrzo postane član UN-a. Što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tomu će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno – da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu quo', moraju olakšati sebi euroatlantsku i europsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".

Izvor: Agencije