Grafit 'Kosovo je do Čakora' na putu kod sela Hadžaj, blizu granice Kosova i Crne Gore

Nova državna komisija Kosova za obilježavanje državne granice izneće nove nalaze u vezi demarkacije sa Crnom Gorom, kao pojašnjenje kosovskim vlastima kako dalje djelovati u vezi sa tim procesom - rečeno je na prvom zasjedanju Vlade Ramusha Haradinaja, kada je razriješena Državna komisija koja je radila na demarkaciji sa Crnom Gorom.

Odmah nakon razrješenja Komisije, profesor Shpejtim Bulliqi, bivši poslanik Demokratskog saveza doskorašnjeg premijera Ise Mustafa, zadužen je da formira i vodi novu ekipu Državne komisije za demarkaciju.

Haradinaj je rekao da je cilj da se ovo pitanje riješi kako bi zemlja mogla da krene naprijed.

"Ne možemo mnogo toga danas da prejudiciramo jer to nije naš zadatak, ali je naš zadatak da više ne gubimo vrijeme za Kosovo... Ne želimo da da kompliciramo ovu temu, već je cilj da se ona riješi i da to bude u funkciji države", kazao je Haradinaj, koji se u prošlom mandatu, kao opozicija, oštro protivio demarkaciji sa Crnom Gorom, uz obrazloženje da je Kosovo njime izgubilo 8.000 hektara.

Premijer Haradinaj je kazao i da je uvjeren da su šefovi relevantnih kosovskih institucija u dobroj komunikaciji sa Crnom Gorom.

Njegov zamjenik Enver Hoxhaj, iz Demokratske partije Kosova (PDK) koja je do sada podržavala raniji Sporazum o demarkaciji, kazao je da je važno da nova komisija okonča ovaj proces.

"Ovo je stara tema ali je vlada nova, tako da ovaj izazov mora da se riješi. Svi znamo da je to uslov Evropske komisije za viznu liberalizaciju Kosova. Vjerujem da će nova komisija ponuditi novu dinamiku i brzinu i da ćemo mi, kao Vlada Kosova, dati nova rješenja kako bi građani Kosova što prije bez viza putovali u Evropu", kazao je Hoxhaj.

Profesor međunarodnog prava u Prištini Afrim Hoti ocjenjuje da su pred rješenjem pitanja demarkacije dvije stvari. Prvo, vlasti u Prištini moraju da razgovaraju sa Crnom Gorom o spornim tačkama.

"Najprije kontakt sa Crnom Gorom, kako bi se utvrdilo da proces treba da se ponovo razmotri u vezi spornih tačaka. Ukoliko se Crna Gora složi, mislim da bi onda procedura bila kraća i lakša za obje strane", istakao je on.

U suprotnom, ukoliko Crna Gora to ne prihvati, što je takođe moguće, ovo pitanje treba uputiti Međunarodnom sudu za arbitražu sa sjedištem u Hagu, smatra Hoti.

Iz Podgorice je više puta saopštavano da se ne razmatra mogućnost ponovnog razgraničenja sa Kosovom, te da je sada još samo preostalo da Sporazum potvrdi i Skupština Kosova. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore još nije reagovalo na odluku novoizabranog premijera Kosova.

S druge strane, bivši ministar pravde u Vladi Crne Gore, advokat Dragan Šoć je za Radio Slobodna Evropa ocjenio da je potez kosovskih vlasti protivpravan, a da je za Crnu Goru linija razgraničenja sa Kosovom - završena stvar.

"Oni su imali komisiju koja je radila svoj posao. Na osnovu toga je potpisan Sporazum o razgraničenju koji je jedna od strana i ratifikovala. Vlada Kosova je taj dokument podnijela parlamentu na ratifikaciju. Znači i njihova izvršna vlast se sa tim saglasila. Sada, kada bi to prihvatili kao legitimno – da ako jedna strana nije zadovoljna nečim što je potpisala i sada mijenja komisije, navodno, da ispravi greške, onda to vodi u pravnu nestabilnost", komentariše Šoć.

Što se tiče Crne Gore, prema njegovim riječima, njena pozicija je vrlo jednostavna.

"Postoji Sporazum koji je parlament ratifikovao i sa stanovišta Crne Gore, to je završeno pitanje. Naravno, parlament uvijek može da pristane da ga otvori, ali ne vidim nikakav razlog da to i uradi", ocjenjuje Šoć.

(Video: Ne mogu lenjirom povlačiti linije, avgust 2016)

Inače, profesor Shpejtim Bulliqi koji će biti na čelu nove komisije u prošlom sazivu bio je poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) bivšeg premijera Ise Mustafa. On se, za razliku od njegove partije, protivio sporazumu o demarkaciji, navodeći da tim sporazumom Kosovo gubi teritoriju, a Crna Gora dobija.

Bulliqi je takođe inicirao raspravu o tom procesu, koja je okupila predstavnike institucija i civilnog društva. Komisija je tada, predstavljajući brojne dokaze, uz punu odgovornost tvrdila da je teritorija Republike Kosova nepromjenjena, dok je Bulliqi, kao stručnjak, istakao da je predstavljeni materijal tadašnje Komisije lažan i da je pripremljen nakon postizanja sporazuma o granici. Sada, kako je rekao, nema komentar u vezi ove teme.

Crna Gora i Kosovo su avgusta 2015. potpisali u Beču sporazum o razgraničenju. Kako je tada rečeno, granica između Crne Gore i Kosova je ona koja je utvrđena Ustavom nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Sporazum je izazvao mnoge reakcije opozicije i mještana sela duž granice, koji su tvrdili da je Kosovo tim sporazumom izgubilo nekoliko hiljada hektara zemljišta. Dok je Crna Gora taj sporazum ratifikovala, Kosovu to do sada, zbog protivljenja opozicije, ni jednom nije pošlo za ruku.

Ratifiakcija Sporazuma o demarkaciji jedan je posljednjih uslova EU za liberalizaciju viza Kosovu.

S obizrom da je Crna Gora u međuvremenu postala članica NATO-a, smatralo se da je time pitanje demarkacije granice Kosova i te zemlje zatvoreno. Iz NATO-a su, međutim, prethodno za RSE saopštili da ova organizacija nema direktnu ulogu kada je u pitanju demarkacija granica - ni među svojim članicama, ni između drugih država, te da je linija razgraničenja bilateralno pitanje zainteresovanih strana.