Trilateralni susret već najavljivan

Vlada Srbije bez komentara o tome kako će se premijerka ponašati na regionalnim skupovima na kojima će biti prisutan i novi kosovski premijer.

Na pitanje da li je poznato na kojem će se regionalnom skupu premijerka Srbije Ana Brnabić prvi put naći u društvu novog kospovskog premijera Ramusha Haradinaja, beogradski list Danas nije dobio odgovor iz Vlade Srbije.

Kako piše taj list, odgovor nisu dobili ni na pitanje da li će njeno ponašanje na takvim sastancima biti isto kao ophođenje prema bivšem predsjedniku kosovske vlade Isi Mustafi.

S druge strane, predstavnici diplomatskih izvora nezvanično tvrde da postoji mogućnost da u skorije vrijeme bude održan sastanak vlada Srbije, Albanije i Kosova.

"Taj trilateralni sastanak je već najavljivan, a imajući u vidu projekte inicirane Berlinskim procesom, postoje indicije da će se uskoro održati, i to u Nišu. Beograd, Priština i Tirana imaće koristi od zajedničkih projekata, poput izgradnje auto-puteva i sličnih inicijativa, tako da je realno očekivati te susrete", navode sagovornici Danasa.

List podsjeća da su  posljednjih godina tokom jesenjih mjeseci, susreti zvaničnika Beograda i Tirane postali dio redovne agende. Uprkos najavama, kosovski ministri nisu bili u delegaciji albanskog premijera Edi Rame prilikom njegove prošlogodišnje posjete Srbiji. A dolazak pojedinih kosovskih ministara 2014. u Srbiju, objašnjen je učešćem na neformalnom forumu u hotelu Metropol.

Premijerka Ana Brnabić, od kako je preuzela dužnost, dva puta se vidjela sa dosadašnjim premijerom Kosova Isom Mustafom - na skupovima u Trstu i u Draču.

Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže za Danas povodom mogućih susreta Brnabić-Haradinaj da treba sačekati dva-tri mjeseca i videti kako će teći naredna faza Briselskog dijaloga, ali da Briselski sporazum jasno definiše pravila ponašanja na regionalnim skupovima, što znači da ni ubuduće neće biti obilježja državnosti.

"Budući da sud u Francuskoj nije dokazao krivicu Ramusha Haradinaja, Beograd bi trebalo da prestane da se dvolično ponaša. Srpska lista, koja, kao što znamo donosi odluke u dogovoru sa srpskim vlastima, dio je koalicione vlade u kojoj je Haradinaj premijer, a s druge strane govori se o njemu kao o ratnom zločincu. Umjesto takvog ponašanja, bolje bi bilo da Brnabić i Haradinaj u budućnosti sjednu za sto i pokrenu teme koje izazivaju nesuglasice, kao što je postojanje tajnih 'crnih lista' i optužnica, koje postoje na obje strane, kako bi se odnosi unapredi", ističe sagovornik Danasa.

Janjić ukazuje i da je za narednu fazu pregovora dobro što je i Haradinaj u svom ekspozeu najavio "interni dijalog".

"Baš kao što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio unutrašnji dijalog u Srbiji o rješavanju kosovskog pitanja, sada je to učinio i Haradinaj, dakle, i jedan i drugi su pokazali dobru volju da razgovaraju. Vidjećemo šta će biti od svega toga", zaključuje on.