Učestvovalo preko 130 dječaka

U Novom Pazaru večeras je održana svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’u kojem je učestvovalo preko 130 dječaka

U Novom Pazaru večeras je održana svečana manifestacija ’’Kolektivni sunet’’u kojem je učestvovalo preko 130 dječaka. U Tutinu je danas priređena slična svečanost za 60 dječaka.

Svečanost „Kolektivni sunet u Sandžaku“, u organizaciji grupe "Prijatelji Sandžaka" iz Turske i lokalnih samouprava, održava se sedmi put i uz podršku istanbulskih općina Bayrampaša i Pendik, kao i privrednika porijeklom iz Sandžaka koji žive i rade u Turskoj.

U Novom Pazaru je organizovano zajedničko fotografisanje u centru grada i svečanost u Kulturnom centru kojoj su prisustvovali brojni gosti iz Turske.

Inicijator ove manifestacije predsjednik Udruženja “Prijatelji Sandžaka” iz Istanbula i uspješni biznismen Salih Akgul (Hadžifejzović) je rekao da već sedam godina podržavaju ovu manifestaciju kako bi se ljudi iz Sandžaka što više zbližili sa iseljenicima sa ovog područja u Tursku.

„Željeli smo da na ovakav način uspostavimo zajedništvo i međusobnu saradnju. Mi Bošnjaci koji živimo u Turskoj vidimo u sebi ulogu mosta saradnje između Turske i Srbije i trudimo sa da ojačamao odnose između dvije zemlje. Bez obzira što smo iseljenici iz ove zemlje, na nju gledamo prijateljski“, rekao je Akgul izrazivši očekivanje da će predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Srbiji u oktobru posjetiti i Sandžak.

Gradonačkenik Novog Pazara Nihat Biševac je u obraćanju dječacima, njihovim roditeljima i gostima, uputio čestitke povodom ovog svečanog čina i izazio zahvalnost bratskim istanbulskim opštinama Bayrampaša i Pendik, kao i udruženju “Prijatelji Sandžaka”.

- Ovo je jedan od najznačajnih događaja za svakog muslimana. Ovaj sedmi kolektivni sunet je postao tradicija i do sada je, zahvaljujući prijteljima iz Turske, osunećeno (obrezano) preko hiljadu dječaka u Novom Pazaru - rekao je Biševac.

Dječaci su, kao i prethodnih godina, na poklon dobili bicikle.

Interesovanje roditelja za učešće njihove djece u manifestaciji svake godine je sve veće, i ove godine je bilo više prijavljenih nego što se očekivalo. Svi troškovi, uključujući i hiruršku intervenciju (oko 50 eura po djetetu), kao i odijela za tu priliku, obezbijedili su donatori iz Turske. Za učešće u manifestaciji birana su djeca iz porodica sa slabijim materijalnim stanjem.

Obrezivanje je po islamskim propisima obaveza i svečani čin za muslimansku porodicu.