Makedonski šef diplomatije

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov kaže da je integracija Zapadnog Balkana u EU od izuzetne važnosti za bezbjednost Evrope.

"Makedonija i zemlje regiona dijele iste izazove sa EU u odnosu na radikalizaciju, nasilni ekstremizam i terorizam, koji ne poznaju granice. Zato naš zajednički odgovor mora da bude jedinstven, cjelovit i koordiniran", rekao je Dimitrov na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kanididata za članstvo, koji se održava u Estoniji.

Šef makedonske diplomatije je istakao "važnu ulogu Makedonije za stabilnost regiona, koja preko globalne koalicije u borbi protiv terorizma i deljenju odgovornosti sa zemljama članicama NATO i EU, doprinosi globalnom miru i stabilnosti".

Dimitrov je na skupu u Talinu učestvovao na poziv visoke predstavnice EU za spoljnu politiku bezbjednost Federice Mogherini i ministra spoljnih poslova Estonije Svena Miksera.

Na radnom ručku sa zemljama kandidatima je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, razgovarano o politici EU za proširenje i statusu reformi u zemljama kadidatima za članstvo.

Dimitrov je u okviru neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata, razgovarao i sa kolegama iz Bugarske, Grčke, Holandije, Velike Britanije i Slovenije.