Slučaj koji podiže tenzije u regionu

Da li će Ismail Morina, koji je dronom na stadion Partizana spustio zastavu Velike Albanije, biti izručen Srbiji? Nakon što su hrvatski sudovi pravosnažno odlučili da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, na potezu je ministar pravosuđa te zemlje. Ministarka pravde Srbije nada se izručenju i uvjerava da će Morina imati fer suđenje. Albanske vlasti u to sumnjaju, pa je predsjednik Ilir Meta ambasadorki Hrvatske u Tirani rekao da je odluka Vrhovnog suda o ekstradiciji uznemirujuća.

Morina je svojim potezom izazvao incidente na stadionu Partizana. Skoro tri godine kasnije zbog njega ponovo raste temperatura u regionu.

Najviše se preznojava hrvatski ministar pravosuđa, jer je poslije pravosnažne odluke hrvatskih sudova da Morina bude izručen Srbiji, sudbina tog Albanca u njegovim rukama. Kada će o njoj odlučiti - ne zna se.

"Ministarstvo pravosuđa još nije primilo pravosnažno rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje. Tek po prijemu, ministar pravosuđa donosi rješenje kojim dopušta ili ne dopušta izručenje. Rok za donošenje tog rješenja nije propisan," poručuju iz hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Situaciju dodatno komplikuje i to što je Morina u Hrvatskoj tražio politički azil, o čemu još nema odluke.

Kuburović vjeruje da će Morina biti izručen Srbiji

Ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, ipak je optimista.

"Vjerujem da će kolega da postupi u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom i da će Morina biti izručen Srbiji," očekuje ministarka.

Tu ga čekaju optužbe da je spuštanjem zastave Velike Albanije na fudbalskoj utakmici, izazivao vjersku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju.

U Srbiji ga čeka i fer suđenje, uvjerava srpska ministarka pravde.

"Tortura u srpskim zatvorima ne postoji i čak kada je riječ o položaju zatvorenika on je itekako unaprijeđen u odnosu na prethodne godine. Tako da srpski sudovi mogu da obezbjede fer i pravično suđenje," poručuje Kuburović.

Odluka o eventualnom izručenju Morine neće uticati na albansko-hrvatske odnose

Albanske vlasti u to ne vjeruju. Strahuju da bi Morini život u srpskom zatvoru bio ugrožen.

Urednik BIRN-a u Albaniji, Besar Likmeta, ne očekuje da će odluka o eventualnom izručenju Morine uticati na albansko-hrvatske odnose.

"Obje zemlje su članice NATO-a i saveznici u regionu. Morina više nije ni glavna vijest u albanskim medijima. Inače, ovde je javnost podjeljena. Dok jedni slave Morinin potez sa dronom, drugi misle da je bilo neprimjereno to raditi na fudbalskoj utakmici," kaže Likmeta.

Za te prve Ismail Morina postao je nacionalni heroj. Oni su nezadovoljni angažovanjem albanske vlade. Njegov brat Xhevair otišao je korak dalje. Još prije mjesec dana pozivao je i pretio.

"Pozivamo državu Albaniju da se uključi i zaustavi izručenje Srbiji. Mi bismo kao porodica učinili nešto vrlo radikalno što bi sve iznenadilo," poručio je tada Xhevair Morina.

Novinar BIRN-a, Besar Likmeta, ne vjeruje da su pretnje realne i da bi slučaj Morina mogao da izađe iz okvira očekivanog.

|Izvor: N1|