UBIO GA JE SRBIN?

Vjeruje se da je likvidacija Bojkua bila planirana da se izvrši upravo na dan kada je sa ohridskog aerodroma trebalo da poleti avion za jednu stranu zemlju, a čas egzekucije da bude u posljednjem trenutku, neposredno prije poletanja aviona.

Likvidacija nekadašnjeg makroa i jednog od glavnih bosova albanske mafije u Evropi, Dilavera Bojkua Lekua (58) bila je dugo i do detalja isplanirana, a metak u čelo mu je ispalio najvjerovatnije plaćeni ubica iz Bazela u Švicarskoj.

Bojku je bio ubijen 14. avgusta između 16 i 17 časova u njegovoj kafani na plaži "Akva blu" u Strugi. Iako motivi još nisu do kraja rasvjetljeni, prema saznanjima Nove Makedonije, istraga ne tapka u mjestu, već se polako, ali sigurno sklapaju kockice mozaika ovog zločina.

Pozivajući se na svoje izvore, Nova Makedonija piše da je egzekucija Bojkua bila dugo i precizno planirana. Postoje indicije koje ukazuju na to da su najmanje pet osoba bili neposredni organizatori ubistva, a jedan od njih je bio direktni izvršilac. Vjeruje se da je likvidacija Bojkua bila planirana da se izvrši upravo na dan kada je sa ohridskog aerodroma trebalo da poleti avion za jednu stranu zemlju, a čas egzekucije da bude u posljednjem trenutku, neposredno prije poletanja aviona.

Strogo se vodilo računa i o identitetu izvršioca i njegovim "originalnim" putnim ispravama, a avionska karta nije kupljena na dan zločina, već mnogo ranije.

Postoje saznanja da je ubica Bojkua nekoliko dana prije zločina dolazio u kafanu na plaži "Akva blu" i spokojno naručivao piće, a kada bi ga popio, bez da komunicira sa bilo kim, lagano je napuštao lokal. Nepoznati ubica je u "Akva blu" došao i kritičnog ponedjeljka, sjeo za sto, a kada je popio piće, uredno je platio i ušao u toalet. Nakon izlaska iz WC-a, oko 16.15 časova, mirno je prišao stolu gdje je sedeo Dilaver Bojku, izvukao pištolj i ispalio mu jedan metak direktno u slepoočnicu. Hitac je bio smrtonosan.
Nakon zločina, ubica je počeo da bježi u pravcu stadiona Karaorman, a kada je primjetio da ga jure dvojica gostiju, okrenuo se i prema njima ispalio dva metka, nakon čega su se gonioci povukli. Ubica je zatim seo na motor, na glavu stavio tamnu zaštitnu kacigu, i kada se uvjerio da ga niko ne goni, sa motorom se vratio nazad prema kafani "Akva blu". Tamo nije stao, već je nastavio da vozi dalje ka hotelu Miraž, udaljenom oko 200 metara od mjesta zločina, u pravcu Ohrida. Tamo ga je čekao kamionet "Mercedes", u čiju se prikolicu, kao u krimi filmovima, popeo ne silazeći sa motora. Odande je prebačen do ohridskog aerodroma "Sv. Apostol Pavle", gdje je u 16.35 prišao šalteru da čekira avionsku kartu za let u Bazel. U čekaonicu za poletanje je ušao još u 17.15 časova, iako je avion trebalo da poleti tek u 18.30 časova.

Pretpostavlja se da su mu ljudi, koji su mu i organizovali dolazak u Strugu, nakon zločina našli sigurno sklonište u Švicarskoj, gdje mu se za sada gubi trag. Izvor na koji se poziva Nova Makedonija navodi da je u organizaciji, planiranju i realizaciji ubistva Bojkua učestvovalo najmanje petero ljudi.
 
Oni su dopunski imali svoju logističku mrežu, ljude iz struškog sela Livada. Oni nisu bili u toku sa detaljima kriminalne akcije, koja se brižljivo spremala, ali su olakšali petočlanoj bandi da neposredno prije ubistva lociraju Dilevera Bojkua nakon njegovog povratka u Makedoniju. Stahujući od krvne osvete, on je izvesan period bio van Makedonije. Čim se vratio, to su uočili jataci kriminalaca, koji su potom dobro prostudirali njegovo kretanje.

Ova nova saznanja govore da je cijela akcija likvidacije nekadašnjeg makroa i jednog od glavnih bosova albanske mafije Dilaver Bojku bila dugo i precizno planirana. Kada su bili utvrđeni svi detalji, bio je doveden egzekutor, koji je uspješno završio posao. Da li će i kada biti otkriven i izveden pred lice pravde, ostaje da pokaže dalja istraga.

Ubijeni Dilaver Bojku Leku, nije se bavio samo "uvozom i izvozom" bjelog ženskog roblja, već je na najbrutalniji način prisiljavao djevojke na prostituciju. On je u to vrijeme kontrolisao dva glavna ilegalna pravca za transport djevojaka i žena. Jedan koji je išao iz Bugarske, a drugi iz Albanije. Oba kanala su završavala u njegovom rodnom selu Velešta kod Struge, koje je važilo za mjesto sa najvećim brojem prostitutki u Makedoniji. Tamo je tada u svakom trenutku bilo od 200 do 250 žena spremnih za prodaju. Leka je za sebe zadržavao dvadesetak najljepših, koje je nudio klijentima u svom baru "Ekspreso", a nakon par mjeseci rada kod njega, on ih je prodavao na Kosovo, gdje je ovaj biznis bio još profitabilniji.
 
Dilaver Bojku, koji je bio "mozak" ove vrste organizovanog kriminala na Balkanu i u Evropi, dugo je za policiju bio neuhvatljiv, jer se uoči svake racije blagovremeno sklanjao i krio zahvaljujući informacijama koje su do njega curile iz MUP.

Da podsjetimo, "Nova Makedonija" je pozivajući se na relevantan izvor koji je bio prisutan u mjestu zločina, prenela da je ubica nakon zločina, na srpskom jeziku glasno izgovorio: "Sada si beskoristan".