U Novom Pazaru održan skup

Delegacija Islamske zajednice, medžlis Gnjilane je boravila u Novom Pazaru gdje je učestovala u Pohodu na Hadžet i učenju šehidske dove.

Tim povodom predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je delegaciju Islamske zajednice Gnjilane koju su činili glavni imam, predsjednik i sekretar. Sa njima u društvu bio je i predsjednik Udruženja “Kosovo-Sandžak” Ismet Azizi.



Naime, oko hiljadu građana učestvovalo na manifetsaciji povodom Dana sjećanja i dove za strijeljane Bošnjake i Albance

Ni danas ne znamo potpunu istinu i nikada nećemo zaboraviti niti ćemo dozvoliti da nam se ponovno nešto slično desi, poručeno je između ostalog, na skupu "Pohod na Hadžet i šehidska dova", organiziranom u spomen na sandžačke Bošnjake i Albance ubijene u masovnim likvidacijama komunističkog režima pred kraj Drugog svjetskog rata u Novom Pazaru.

Skup pod nazivom “Pohod na Hadžet i Šehidska dova” koje od 2010. godine svakog 4. septembra organiziraju Islamska zajednica u Srbiji (IZuS) i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) i ovoga puta je počeo povorkom iz centra Novog Pazara do novopazarskog naselja Hadžet.

U Koloni predvođenoj velikodostojnicima Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), pored imama i građana bili su jednobrazno odeveno mladići s fesovima. Oni su, uz učenje tekbira (veličanje Boga) nosili bošnjačke i zastave Islamske zajednice. U koloni su bili predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić, lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), bivši sandžački muftija i aktuleni predsjednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić, kao i članovi porodica ubijenih na Hadžetu.



Pred oko hiljadu prisutnih uz učešće mladih imama, kod 5. mjesne zajednice, na prostoru vakufa „Mearif“, jednom od mjesta za koje se zna da su vršena strijeljanja, proučeni su odlomci iz Kur’ana i zajednička dova za nevino stradale.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić je ukazao na značaj obilježavanja ovog datuma i održavanja skupa.

„Okupili smo se ovdje da se prisjetimo šehida Hadžeta, iz reda Bošnjaka i Albanaca, onih koji su na pravdi Boga ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su htjeli sačuvati svoj ponos, svoju vjeru, svoje dostojanstvo. ubijeni su zato što nisu htjeli prodati i izdati“, rekao je muftija Dudić i dodao da se o šehidima Hadžeta sedamdeset godina nije smjelo ni govoriti.