Da bi se riješio odnos ove dvije zemlje mora da se umiješa SAD?

Evo šta piše američki list o problemima na relaciji Beograd - Priština.

Prema navodima "The Washington Timesa", taj problem može se riješiti efikasnijim međunarodnim posredovanjem, pri čemu diplomatija najbolje funkcioniše kada Evropa i SAD sarađuju, a nedavne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića daju povoda za optimizam.

"The Washington Times" podsjeća da je predsjednik Srbije pozvao srpski narod da "prestane da zabija glavu u pijesak" kad je riječ o Kosovu i da počne "unutrašnji dijalog", poručivši Srbima da budu realistični.

"Možda se priprema velika pogodba", spekuliše se u tekstu i ističe da, iako normalizacija odnosa počinje rješavanjem mnogih bilateralnih pitanja, "sve se svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova".

"Priznanje bi dovelo do članstva Kosova u UN, dok bi i Kosovo i Srbija pregovarali o kriterijumima za članstvo u EU i na kraju bi ušli u njen sastav u isto vrijeme", navodi se u tekstu pod naslovom "Zašto Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Podsjećajući da okvir za pregovore već postoji - Briselski dijalog od 2011, "The Washington Times" ukazuje da se sporazumi postignuti u tom okviru moraju sprovesti i da bi EU trebalo da prekine svoje posredovanje ukoliko se bilo koja od strana ogluši o svoje obaveze.

"Zvanični Mehanizam EU za nadzor mogao bi da o tome izvještava države članice putem Političkog bezbjednosnog odbora Savjeta EU", predlaže se u analizi.

"The Washington Times" ocjenjuje da bi EU trebalo da uslovi predpristupne (IPA) fondove koje opredjeljuje za Beograd i Prištinu, uz zaključak da bi vodeći princip trebalo da bude "bez napretka nema poglavlja", čime bi se pomak u dijalogu dvije strane vezao za težnje Srbije ka članstvu u EU.