Advokat Morine uložio žalbu

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Ismaila Morine na prvostepeno rješenje i utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje Srbiji.

Vijeće Vrhovnog suda ukinulo je početkom avgusta rješenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine.

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje.

Morinu, koji je po potjernici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obiležja s kartom Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rješenjem utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

Advokat Morine žalio se zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, zbog povrede odredbi, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, kao i zbog pogrešne primjene sankcije“ i predložio da se "ukine i preinači prvostepena odluka ili da se ona ukine i vrati predmet prvostepenom tijelu na ponovno odlučivanje“.

Vrhovni sud je žalbu odbio kao neosnovanu.