Klanjan bajram-namaz

Kurban-bajram praznik za porodicu, praznik solidarnosti, te međusobnog pomaganja. Zbog toga sam na današnji dan zajedno sa vama ovdje, rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev u obraćanju vjernicima u Mastafa-pašnoj džamiji

U glavnom gradu Makedonije Skoplju jutros je obavljen bajram-namaz, čime su muslimani ove zemlje dočekali Kurban-bajram, jedan od dva najznačajnija praznika u islamu, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna bajramska svečanost u Makedoniji održana je u Mustafa-pašinoj džamiji u Skoplju, u kojoj je jutros bio veliki broj vjernika. Oni su prije izlaska sunca klanjali sabah-namaz, a nakon što je sunce izašlo i bajram-namaz. Obzirom da unutrašnji dio džamije nije mogao primiti sve vjernike, dobar dio njih namaz je obavio u haremu džamije.

Bajram-namaz i hutbu je, u ime poglavara Islamske zajednice u Makedoniji Sulejmana ef. Rexhepija, predvodio Riad Calista, učenik Isa-begove medrese u Skoplju.

Calista je istakao kako je Kurban-bajram muslimanski praznik prinošenja žrtve, te da će vjernici danas dijeliti meso siromašnima i time će i njihov stol biti bogatiji.

“Danas iskoristite priliku i posjetite, pružite ruku i zagrlite sve članove svoje obitelji, prijatelje i susjede. U želji za zdravlje našoj braći i sestrama koji su na hadžu i moleći Svemogućeg da prihvati sve njihove molitve na svetim mjestima, želim vam sretan Bajram”, rekao je Calista.

Među vjernicima u džamiji u Skoplju bili su i premijer Makedonije Zoran Zaev, predsjednik makedonskog Sobranja Talat Xhaferi, te drugi visoki zvaničnici ove zemlje.

Nakon što je klanjan bajram-namaz, Zaev se obratio prisutnim vjernicima, a tom prilikom je poručio kako se danas tu nalazi iz respekta prema ovoj velikoj vjeri.

“Kurban-bajram je praznik za porodicu, praznik solidarnosti, te međusobnog pomaganja. Zbog toga sam na današnji dan zajedno sa vama ovdje. Vjerujemo da ćemo svi ujedinjeni nastaviti graditi našu Makedoniju, kao zemlju ravnopravnog društva, zemlju svih nas", rekao je Zaev.