Meč velikih sila za kontrolu i uticaj

U fudbalskom žargonu, riječ je o finalnoj utakmici velikih sila za kontrolu i uticaj na Balkanu

Iako je Evropska unija uputila na Balkan pomoć od više milijardi eura i čitavu armije diplomata i stručnjaka, predložena rješenja za političke krize, kakve su u Albaniji i Makedoniji, sprovedena su u djelo tek nakon velikog angažmana američkih diplomata, piše "Deutsche welle".

U fudbalskom žargonu, u finalnoj utakmici velikih sila za kontrolu i uticaj na Balkanu trenutni rezultat je 1:0 za SAD, Rusija se još ne predaje, sa krila nadiru Kina i Turska, a EU je u defanzivi, navodi njemački radio.

Već vjekovima je Zapadni Balkan igralište velikih sila, Habsburgovci protiv Osmanlija, zapadni sistem vrijednosti protiv komunističkih država - to su tokom historije bili rivali, navodi "Deutsche welle" i dodaje da se sada ponovo radi o moći i uticaju u regionu.

Ovoga puta su u ofanzivi Amerikanci i Rusi, ali su umešane i Kina i Turska dok je Evropska unija u zaostatku i pored najvećeg ličnog i finansijskog angažovanja.

- Rusija i SAD se sve oštrije sukobljavaju na Balkanu - analizira prije par dana ugledni informativni „t-portal“ iz Hrvatske, najmlađe članice EU i dodaje: "Samo jedan mali sukob može da raspali bure baruta"; "Srbija žonglira između Brisela i Moskve", zabrinuto ove sedmice piše beogradska štampa; "Novi magazin" uočava "rusko-američki energetski rat na tlu Evrope" - a Balkan u njegovom središtu, navodi njemački državni radio najnovije naslovnice iz regiona.

Prije dvije sedmice američki potpredsjednik Mike Pence posjetio je malu Crnu Goru, koja je ove godine i pored oštrog protivljenja Rusije - pristupila NATO, podsjeća njemački portal.

- Ovdje na Zapadnom Balkanu, Rusija radi na destabilizaciji regiona kako bi potkopala njegovu demokratiju i podjelila ga - izjavio je Pence pred gotovo svim šefovima vlada iz regiona.

SAD i pod predsjednikom Donaldom Trumpom podržavaju jugoistočnu Evropu protiv Moskve, navodi njemački radio.

Takvi borbeni tonovi naišli su na kritike, prije svega u Srbiji - nije Rusija ta koja ovde unosi destabilizaciju - već Zapad, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi njemački državni radio i dodaje da Beograd već godinama pokušava da balansira.

Kandidatu za članstvo u EU priključenje Uniji ne ide dovoljno brzo, ocjenjue "Deutsche welle" i dodaje da se istovremeno, sa historijskim prijateljem Rusijom neguju posebni odnosi.

Tako u drugom po veličini gradu, Nišu, postoji „Srpsko-ruski humanitarni centar“, koji Vašington smatra centrom za špijunažu, a trenutno se sa Moskvom pregovara o nabavci šest polovnih aviona MIG-29, tenkova i sistema za raketnu odbranu, piše DW.

Za to vrijeme, SAD insistiraju na energetskom snabdjevanju - one traže od Hrvatske da na ostrvu Krk, u sjevernom dijelu Jadrana, konačno izgradi planirani terminal za tečni gas.

Njega bi, prema pisanju "Deutsche wellea", punili američki tankeri i on bi trebalo da bude povezan sa sličnom stanicom u poljskom Svinojušću, a jugoistočna Evropa bi tako bila nezavisnija od ruskog gasa.

Na inicijativu Hrvatske i Poljske prošle godine je pokrenuta Inicijativa tri mora (Baltik, Jadran, Crno More) - 12 država srednje, istočne i jugoistočne Evrope žele snažniju podršku SAD kako bi se intenzivnije odbranile protiv Moskve, navodi njemački radio.

Kina je proteklih godina u okviru „Novog puta svile" ovdje gradila puteve i mostove, davala kredite i modernizovala nuklearne elektrane, a turski predsjednik Recep Tayip Erdogan sljedećeg mjeseca dolazi u posjetu.

"Deutsche welle" navodi da je Turska, tradicionalno dobre odnose sa muslimanima u Bosni i Hercegovini, još više intenzivirala i velikodušno pomagala u obnovi džamija uništenih za vrijeme rata.

Borbu za uticaj na Balkanu dodatno rasplamsavaju mediji, navodi DW, ističući da ruska agencija Sputnjik to radi sa programom na srpskom jeziku i tako jača ruski pogled na svijet, dok je američka firma KKR, kojoj već pripadaju vodeće televizije u regionu, upravo je kupila Novu TV u Hrvatskoj i POP TV u Sloveniji - omiljene televizijske stanice.

"Deutsche welle" navodi i da je turska novinska agencija Anadolija naročito jaka u Bosni, kao i televizija i portal „Al Jazeera Balkan“ iz Katara na maternjim jezicima.

(Telegraf.rs/DW)