Meteorolozi AccuWeathera

Nakon izuzetno toplog i sušnog ljeta u velikom dijelu, posebno južne Europe, dolazak jeseni donijet će velike promjene, najavili su tu svojoj dugoročnoj prognozi meteorolozi AccuWeathera.

Kako se navodi, nakon što u većem dijelu septembra budemo svjedočili produženoj ljetnoj sezoni, kada je riječ o temperaturama, povoljni kišni periodi će zahvatiti dijelove Italije i Balkana, čime će doći do olakšanja nakon suše i brojnih požara, dok će ostatak kontinenta imati nešto sušniji početak jeseni, nakon čega će se postepeno povećavati mogućnost kišnih perioda.

Pred sam kraj jesenje sezone očekuje se da će jaki naleti hladnih fronti širom kontinenta donijeti mnogo niže temperature, što će vrlo rano ove godine donijeti snježne padavine.

Dodaje se i kako će države od Pirinejskog poluotoka do Balkana zadržati visoke temperature i u većem dijelu septembra, u ranoj fazi jeseni, kada se očekuju minimalne padavine.

U najavi stoji kako još uvijek nije jasno da li će zemlje, koje su tokom ljeta bilježile maksimalne temperature, osjećati posljedice posttropskih sistema, ali najvjerovatnije da će takve udare najviše osjećati krajnji zapad Europe.

"Vrlo je moguće da će za zemlje jugoistočne Europe potpuno olakšanje doživjeti tek u oktobru i novembru, kako se budu pojačavali kišni periodu. Ipak, južni krajevi Grčke i Italije će se i dalje boriti s visokim temperaturama, jer će se suša nastaviti do dugo u jesen", kazao je Tyler Roys, meteorolog AccuWeathera.

U svakom slučaju, baš kao i tokom ljeta, u velikim dijelovima Europe bit će zabilježeni vremenski uslovi koji baš i nisu uobičajeni za ove periode godine.