Prijedlog ministra spoljnih poslova Srbije za Kosovo

Dačić je u autorskom tekstu za Večernje novosti naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rješenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa historijskog i etničkog prava"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je njegov prijedlog o razgraničenju na Kosovu jedino realan, brzo ostvariv i u interesu Srba i Albanaca.

Dačić je u autorskom tekstu za Večernje novosti naveo i da je razgraničenje s Albancima trajno rješenje i da je, kako je naveo, "to ideja kompromisa historijskog i etničkog prava".

"Ideja razgraničenja na ono što je što je srpsko i albansko, i normalizacija naših odnosa, obezbjeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednice srpskih opština na jugu, finansijska nadoknada za uzurpiranu privatnu i državnu imovinu", naveo je on.

Prema njegovim riječima, sve je rješivo ako se prihvate temeljna politička načela rješavanja srpsko albanskih odnosa u ovoj historijskoj etapi.

Naglasio je da na Kosovu postoje danas dve koncepcije - cijelo Kosovo je srpsko, ili (druga) sve je izgubljeno i mora se priznati nezavisno albansko Kosovo.

"Obe koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod. Ova prva se može ostvariti samo ratom koji je u ovim historijsko geopolitčkim uslovima unaprijed izgubljena bitka. Ova druga je pogubna, jer polazi od toga da je sve riješeno", naveo je on.

Dačić je naveo i da ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobijaju ništa već, kako je naglasio, "samo gube".
On se umjesto toga založio za razgraničenje, istakavši da je svima potrebno trajno rješenje srpsko albanskog sukoba, a do toga se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca.

- U srpskoj odbrani Kosova za mene je neshvatljivo odsustvo naših argumenata u dokazivanju albanske aneksije srpske etničke teritorije od Zubinog Potoka do Raške i Novog Pazara, nazvane "Sjeverno Kosovo". Aneksija te teritorije zasjeca 46 kilometara u dubinu Srbije, osvaja se ibarska dolina od Zvečana i Mitrovice do Raške, i Kopaonik od Pančićevog vrha, spaja se "Sjeverno Kosovo" sa bošnjačkim Sandžakom i time obnavlja "osmanski historijski prostor" koji turski državnici posljednjih godina sa Bosnom smatraju praktično turskom teritorijom. Ubjeđen sam da je to spajanje islamizovanog Kosova sa pobošnjačenim Sandžakom, u historijskoj perspektivi, za srpski narod najdalekosežniji poraz u svim našim porazima u 20. vijeku - napisao je Dačić.